onsdag 27 maj 2009

Idag går jag till valurnan!


Dags att förtidsrösta! Själv tar jag mig till närmaste Ica Maxi idag och lägger min röst på Moderaterna. Härom dagen presenterades vår reklamfilm. Ska jag vara helt ärlig tycker jag väl inte själva filmen är det absolut bästa jag sett, men innehållet i politiken är desto bättre. Läs mer om vad vi vill göra i EU-parlamentet på http://eu.moderat.se/.

Gå nu och rösta du också! Så kan du med gott samvete njuta av solen eller något annat trevligt den 7 juni!

onsdag 20 maj 2009

Använd din röst för Sveriges bästa. Förtidsröstningen till EU börjar idag!

EU-debatt i riksdagen

Idag var det partiledardebatt i riksdagen med anledning av EU-valet. Fredrik Reinfeldt hade två huvudpunkter inför valet: Klimatet och ekonomin. Sverige är till stora delar en exportekonomi. Det spelar därför roll för Sverige hur övriga EU väljer att hantera finanskrisen. Vi är beroende av vad som sker i Storbritannien, Tyskland, etc. Därför behövs en samordnad ansvarsfull ekonomisk politik även i EU. Att tuta på som socialdemokraterna gör i Sverige och Wania Lundby-Wedin gör genom sitt uppdrag i Europafacket och förespråka fritt blås i de offentliga finanserna är inte försvarbart i Sverige och inte eller är det försvarbart i EU.

Han tog också upp klimatnationalismen i vänsterblocket. Om vi tror att vi kan lösa klimatproblemet på hemmaplan är vi fel ute. Om så hela OECD stryper sina utsläpp helt så räcker inte detta så länge inga förändringar sker i utvecklingsländerna. Därför måste vi ta ansvar även globalt. Dessutom pekade Fredrik på möjligheterna som finns i en ökad svensk export av el. Genom att exportera ren och klimatvänlig el, tvingar vi tillbaka användandet av fossila bränslen i våra grannländer. Samtidigt får vi fler arbetstillfällen i Sverige. Varför motsätter sig oppositionen detta?

onsdag 13 maj 2009

Public Service-dagen 2009




Idag är jag på Publuc Service-dagen i Stockholm och lyssnar just nu till BBCs VD Mark Thompson, ovan tillsammans med Jan Wifstrand. Thompson talar på temat Public Service i en ny digital era. Senare ska jag bland annat besöka ett seminarium om hur långt den journalistiska granskningen kan gå. Medverkar gör representanter från bl a SRs Kaliber och SVTs Dokument inifrån. Spännande!

tisdag 12 maj 2009

Därför stöder jag Fjellner i EU-valet!


Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Då har du, jag och alla andra möjlighet att bestämma vilka som ska forma arbetet i EU de närmaste fem åren. Givetvis hoppas jag att du väljer den moderata valsedeln. Mer om vad Moderaterna har gjort i EU-parlamentet och vad vi vill göra framöver hittar du på http://www.moderat.se/.

Sedan ska man ju kryssa för en kandidat också. Själv har jag funderat ganska länge, det finns många kandidater som jag tycker är bra. Dock har jag själv till slut fastnat för en av mina riktigt goda vänner, Christofer Fjellner. Christofer har redan suttit en period i parlamentet. Här hemma är han kanske mest känd för snusfrågan, men han har också gjort mycket annat. Huvudsakligen arbetar han i Utskottet för Internationell Handel, där han är vice gruppledare för vår partigrupp EPP. I utskottet slåss han för frihandel och mot tullar och handelshinder.

Vad Christofer ska göra om han blir omvald hittar du på hans hemsida, http://www.fjellner.eu/. Där kan du också hjälpa honom skriva hans vallöften!

Även om jag bestämt mig för att kryssa för Christofer, vill jag också lyfta två andra bra kandidater på listan. Dels Christoffer Järkeborn, MUFs kandidat, som skulle bli Sveriges yngste parlamentariker någonsin. Idag arbetar han som politiskt sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask, en bra erfarenhet att ha med sig in i europasamarbetet! Christoffer är en kanonbra kandidat och hans hemsida hittar du här: http://www.jarkeborn.eu/

Slutligen vill jag också slå ett slag för Skånes kandidat och min kollega i kulturutskottet Hans Wallmark. På Hans agenda står bland anant ett starkare rättssamarbete för att komma åt narkotika, illegala vapen, människohandel och kriminella nätverk. Sedan kan jag själv tycka att vi faktiskt behöver en moderat skåning i Bryssel. Hans blir en utmärkt representant för detta! Hans hemsida: http://www.europaparlamentet.nu/

Öresundsregionen behöver euron!

Igår skrev jag i Kvällsposten om Öresund, euron och EU-valet. Konkurrensen över Öresund snedvrids allt mer till dansk fördel. Ett högre löneläge och en gynnsam valutakurs riskerar nu dränera Skåne på kvalificerad arbetskraft. Med en gemensam valuta skulle krisen i Sverige och Öresundsregionen dämpas.

7 juni är det val till Europaparlamentet. Öresundsregionen behöver företrädare med ett tydligt Europaperspektiv, en klar vision och en stark vilja att stärka den inre marknaden. Från moderat sida kommer vi fortsätta att arbeta för tillväxt, företagande och fler jobb. Såväl i Skåne och Öresundsregionen som i Sverige och övriga Europa.

Huruvida Sverige ska införa euron eller ej är en nationell fråga som inte avgörs 7 juni, men förhoppningsvis bidrar EU-valet till att debatten får en nystart.

Läs artikeln här

fredag 1 maj 2009

När valet står mellan blankett och kyrka


Den 1 maj går demonstrationstågen genom landet (i år lite mer splittrade än vanligt), men det här året är det en sak som överträffar arbetarrörelsens högtid och det är att vi äntligen har jämställt äktenskapet för samkönade och olikkönade.

I Aftonbladet idag berättar jag och Cristofer att vi gifte oss 2004, vi hade ett fantastiskt bröllop. Först nu, dryga fem år senare, blir vårt bröllop fullt ut accepterat av det lagstiftande samhället. Det känns naturligtvis oerhört skönt!

Nu har vi fyra alternativ framför oss. Vi kan välja att stanna kvar i partnerskap (det är över huvud taget inte aktuellt), vi kan genomföra en vigselakt på rådhuset, vi kan skicka in ett papper och anmäla äktenskapet eller kan vi gå till kyrkan. Eller vänta! Nej, det kan vi ju inte!

Nej, kyrkklockorna ringer ännu inte. Först i oktober tar Svenska kyrkan ställning och blir det som jag hoppas kan vigsel ingås i kyrkorna från årsskiftet. Som medlem i Svenska kyrkan hoppas jag innerligen att detta är vad man kommer besluta. Det skulle annars kännas svårt att kvarstå som medlem i en kyrka som har en så fundamentalt skild syn på kärlek och samliv än vad jag själv har.

Att springa till rådhuset för en andra vigsel är inte ett alternativ för mig och Cristofer. Vi har haft vårt borgerliga bröllop. Däremot kommer vi avvakta Svenska kyrkans beslut. Att få uppsöka en kyrka som betyder något särskilt för oss och där få upprepa och fastställa våra löften till varandra skulle kännas väldigt fint.

Skulle kyrkan fortsätta stänga ute samkönade par från äktenskapets trygga famn, så får vi istället konstatera att den dörren är stängd för oss. Då blir det blanketten till Skatteverket istället. Visst kan det låta oromantiskt, men det bröllop vi redan haft var desto mer romantiskt. Och vad är egentligen ett sketet papper mot livslång kärlek?