fredag 19 juni 2009

Nationell strategi för frivillig återvandring

Det finns stora skillnader mellan hur kommuner arbetar med frivillig återvandring, enligt en utredning från Riksdagens utredningstjänst (RUT). Migrationsverket har som uppdrag att hjälpa invandrare att frivilligt återvända till sina hemländer. Men ansvaret ligger idag på kommunerna. Regeringen och migrationsministern bör ta initiativ till en nationell strategi för frivillig återvandring. Det skriver jag idag i en debattartikel i Sydsvenskan.

Jag har låtit RUT utreda hur ett antal utvalda kommuner arbetar med frivillig återvandring. Ser man på de kommuner som tagit emot flest nyanlända, det vill säga Stockholm, Göteborg, Malmö och Södertälje, pekar utredningen på stora skillnader. Stockholm och Göteborg har båda ambitiösa program. I Malmö har inget hänt sedan 2003 och i Södertälje har frågan inte ens behandlats politiskt.

En human flyktingpolitik måste också ta hänsyn till viljan att återvandra till sitt hemland. Rätten till hjälp och stöd har blivit ett lotteri där kommuntillhörigheten är avgörande för utgången. Konsekvenserna för den enskilde blir orimliga.

Regeringen och migrationsminister Tobias Billström bör införa en nationell strategi för frivillig återvandring. Kommunerna bör åläggas att ha en aktiv plan för hjälp till frivillig återvandring. Rätten till individuell handlingsplan bör slås fast, likaså rätten till sekretess. Idag avstår många från att undersöka förutsättningarna för återvandring av rädsla för att uppehållstillståndet i så fall ska dras in.

Länk till artikeln

3 kommentarer:

Hanne Gorton Lindblad sa...

Hej Lavesson. Du citerade mig i plenisalen när det kom till frågan om könsneutrala äktenskap, vilket var kul att du gjorde och jag kände att även jag som är arton år och kvinna kan påverka i detta land. Jag var och besökte Rosenbad och du guidade mig runt genom plenisalen och andra rum några månader innan citatet. Vi hade en liten frågestund och vi kom in på vad som anses att vara en vårdad klädsel. Du sa att det var en självklarhet att kvinnor kan bära byxor eller att man har en t-tröja så länge det såg stiligt ut. Jag frågade då om ni hade reagerat på om en biologisk man hade haft en stilig kjol istället. Du sa att det nog inte var någon större risk (även om ni har manliga transpersoner som ledarmöter)och fortsatte med att säga "hur skulle det egentligen se ut" sedan skrattade du och många från min skolklass men lång ifrån alla. Särskilt inte de som identifierar sig som HBT i min klass. Jag undrar om du minns detta och hur du tänkte när du svarade på min fråga. Svara gärna på bloggen, jag kollar på samma inlägg. Mvh/ Hanne

Hanne Gorton Lindblad sa...

Come on Olof! Väntar ju fortfarande!

Olof Lavesson sa...

Hej Hanne! Har nu svarat dig i ett nytt inlägg på min blogg, kolla gärna! :)