torsdag 30 september 2010

När det sunda förnuftet offras på den politiska kompromissens altare


Fem av riksdagens partier är för betyg från årskurs sex. Allianspartierna har en överenskommelse sedan förra perioden, och Socialdemokraterna har sedan tidigare ett stämmobeslut i frågan. Totalt är alltså 285 av riksdagens 349 ledamöter för reformen.

Ändå riskerar den att stjälpas. Den rödgröna överenskommelsen - ni vet den där som väljarna röstade nej till - är viktigare än partiernas ståndpunkter. Enligt direktiv från V och Mp är det betyg från sexan som gäller. Trots att dessa partier egentligen inte vill ha några betyg alls. Socialdemokraterna fogar sig och gör därmed Sverigedemokraterna till vågmästare.

Således riskerar vi nu få ett betygssystem som inget parti i riksdagen egentligen vill ha (möjligen med undantag av SD). Så kan det bli när det sunda förnuftet offras på den politiska kompromissens altare. Betyg: Icke godkänd.

onsdag 29 september 2010

Eftervalstribunal på Publicistklubben


I måndags deltog jag i Publicistklubben Södras "Eftervalstribunal". En debatt med ombytta roller, utformad som en tribunal där politikerna fick representera de kärande och mediarepresentanter fick vara svarande. De tre åtalspunkterna var följande:

- Otillbörligt gynnande
- Trolöshet mot huvudman
- Förargelseväckande beteende

Var det så att media gynnade den ena sidan framför den andra? Gavs SD för stort utrymme? Fanns det en "Mosa Mona"-kampanj? Fick medborgarna svar på sina frågor? Blev det för mycket fjanterier och events?

De kärande:
Allan Widman, riksdagsledamot för Folkpartiet
Julia Janiec, Malmö Stads stabschef, Socialdemokraterna
Olof Lavesson, riksdagsledamot för Moderaterna
Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd för Miljöpartiet

De åtalade:
Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan
Robert Olsson, Beställare för samhälle och nyheter, SVT
Mattias Lundell, editionschef, Expressen

Domstolssekreterare: Per Svensson

Nu kan du lyssna på hela debatten ovan!

Att värpa innan man kacklar


"Man ska värpa innan man kacklar". Det är Conni Jonssons, VD för EQT, motto och nog lever han som han lär. Wallenbergägda EQT är Nordens största riskkapitalbolag och Rapidus frukostmöte blev en spännande resa, dels i hur EQT arbetar, men också vem Conni Jonsson själv är. Något han annars är ganska privat med.

Politiken var också något som kom upp med jämna mellanrum. Conni är närmaste infödd i Center-rörelsen och har själv en bakgrund i CUF (kanske är det ingen slump att alla fyra brödernas namn börjar på C?).

Själv drogs jag också upp på scen ett ögonblick för att kommentera Sverigedemokraternas framgångar i valet. Min fråga till Jan Wifstrand om varför ingen granskat SD's syn på svenskt näringslivsklimat förblev dock obesvarad. Istället fick jag ett par önskemål med mig från Conni Jonsson.

Men så brukar det ju vara på Rapidus, man vet aldrig riktigt vad som kommer hända ;)

tisdag 28 september 2010

Smickrande ;)


Sydsvenskan föreslår idag mig till kulturminister i nästa regering. Föga troligt, men ack så smickrande! ;)

Socialdemokratins fall. Och möjliga uppgång.


Igår deltog jag i en "Eftervals-Tribunal" arrangerad av Publicistklubben Södra. En av de frågor som diskuterades var medias opartiskhet, eller möjliga otillbörliga gynnande av endera sidan. Har det funnits en "Mosa Mona"-kampanj? Kent Asp, professor i journalistik, har i vanlig ordning räknat förstasidor och artiklar och kommit fram till att bland andra Expressen har skrivit starkt negativt om Mona Sahlin.

Att detta skulle vara en politisk kampanj har jag svårt att hålla med om. Generellt gäller för politiska partier att om det skrivs negativt om det egna partiet anses media vara partiska, medan positiva skriverier visar på medias opartiskhet. Sanningen är att medias rapportering för det mesta motsvarar de stämningar som finns i samhället och ibland i det egna partiet.

Att socialdemokratin var på väg mot sitt sämsta val sedan 1914 stod klart ganska tidigt i valrörelsen, likaså att förtroendet för Mona Sahlin var på fryspunktsnivå. När dessutom den ena avdankade socialdemokraten efter den andra kritiserar sin partiledare öppet vore det tjänstefel att inte skriva om det. Moderaterna upplevde detta inför katastrofvalet 2002. Det var inte kul, men det är svårt att säga att det var medias fel. Däremot kan media möjligen anklagas för att förstärka trender och nedåtgående (och ibland uppåtgående) spiraler.

Det finns två saker som är intressanta i rapporteringen om Sahlin. För det första: Före valet spekulerade de flesta i om ett katastrofval skulle leda till Sahlins avgång. Sahlin skulle omöjligt kunna sitta kvar ansågs det. Flera gånger fick hon svara på huruvida hon tänkte avgå vid en valförlust. Valnatten hann dock inte lida mot sitt slut innan analysen blev den omvända. Socialdemokratins problem sitter inte i Sahlin, heter det det nu. Istället måste partiet se över sin politik i grunden, Sahlin kan mycket väl bli den som leder omvändelsen.

Var fanns denna analys före valet?

Det andra (och här kan man möjligen prata om oberättigade artiklar) är Expressens repris av Toblerone-affären bara åtta dagar före valet. Som en "upplysning" om du händelsevis missat den. Att Sahlin tidigare har haft problem när det gäller sin ekonomi är välkänt. Hon har fått svara på frågor om detta i 15 år. Att publicera ett sammandrag av gamla artiklar så nära ett val är verkligen tveksamt.

Problemet för socialdemokratin går inte att isolera till ledarskapet, även om strutsmentaliteten i partiledningen ibland är påtaglig. Istället behöver man se över sin affärsidé i grunden. Varför finns socialdemokratin? Vilka är de grundläggande idéerna? Vilken är samhällsuppgiften? Och framför allt hur formulerar vi detta för 2010-talets Sverige?

"Innan socialdemokratin börjar formulera lösningar – förnyade eller nygamla – skall rörelsen ge sig tid att tänka och göra klart för sig hur den ser på samhälle och samhällsutveckling i ett större perspektiv" skriver Anne-Marie Lindgren (S), utredningschef vid Arbetarrörelsens Tankesmedja, i Sydsvenskan. Ursula Berge, tidigare chef för Agora, skriver i samma tidning att "Morgondagens socialdemokrati kan inte handla om att bekämpa verkligheten, utan om att designa ett samhällssystem på ett sätt som ökar jämlikheten, utan att begränsa friheten, om det så handlar om skolpeng, rutavdrag, sjukförsäkringar, a-kassa eller skatter."

Likaså måste man se över och uppdatera sin kritik av alliansbygget och Moderaterna. Istället för att se det grundläggande arbete som gjordes inom Moderaterna efter katastrofvalet 2002, valde (S) att blunda och sätta sin tro till enkla förklaringar. "Man trampade helt fel när man trodde att nya moderaterna och alliansen bara var en kampanj. Bara affischer. Bara slogans. Bara ett pr-trick helt enkelt", skriver Ulrica Schenström i senaste Fokus. Att erkänna huvudmotståndarens förändring, skulle ju sätta ljuset på det egna tillkortakommandet.

Persongalleriet är bekymrande. Det märktes under valrörelsen. Som Lotta Gröning skriver:"Thomas Östros som ständigt skällde som en bandhund gör inga reflektioner, Ylva Johansson som inte var trovärdig i välfärdsfrågor och inte ens lyckades locka de utförsäkrade med sin politik, Thomas Bodström som svassade runt och vill bli minister på distans från USA, Wanja Lundby Wedin som inte ens kunde användas i valrörelsen på grund av diverse skandaler. Å så Mona Sahlin som i för sig har gjort en stark insats utifrån alla påhopp och förödande kritik, men som aldrig lyckades vända misstron mot henne."

Slutligen måste kopplingen till fackföreningsrörelsen utvärderas. Både ur fackets och socialdemokratins synvinkel. Igår skrev Ulf Öfverberg, tidigare talskrivare till Sture Nordh (TCO) på DN Debatt: "LO:s och TCO:s bindning till Socialdemokratin hind rar fackföreningsrörelsen att utveckla och renodla sin framtida roll. /.../ Bindningen till Socialdemokraterna är också ett demokratiskt problem eftersom allt färre LO- och TCO-medlemmar röstar på partiet i valen."

Detta har redan skett i Danmark där danska LO inte längre har den tydliga partikoppling som fortfarande finns i Sverige. Man arbetar i medlemmarnas tjänst - inte "Partiets". I Sverige fick partikopplingen rent löjeväckande konsekvenser under valrörelsen när Hotell- och Restaurangs Ella Niia först sågade Alliansens löfte om halverad restaurangmoms, för att en vecka senare hylla samma förslag när det kom från oppositionen.

Socialdemokratins glansdagar är över. Åtminstone som det allsmäktigt dominerande partiet i svensk politik. När Moderaterna vid Norra Bantorget firade det bästa valet sedan rösträtten infördes, satt socialdemokraterna i sorg på Gärdet. Glorian har fallit. Sammanbrottet är ett faktum. Frågan är nu om något nytt, likt en Fågel Fenix, ska resa sig ur ruinerna och hur detta "nya" i så fall ska se ut och formuleras.

Är Mona Sahlin den som ska leda detta arbete och kommer vi att få se henne i ytterligare en valrörelse? Ja, se det får framtiden utvisa!

fredag 24 september 2010

Den som väntar på något gott...

...väntar alltid för länge. Lite låg aktivitet på bloggen för tillfället. Batterier laddas - hösten förbereds. Nästa vecka kör vi igång igen, bland annat med lite eftervalsanalyser. Så håll ut!

måndag 20 september 2010

Stort tack!

T A C K ! ! ! Tack alla ni som har stötta, supportat, jobbat, facebookat, twittrat, skickat mail, sms, med mera, med mera! Alla ni som gett er röst och ert förtroende för Alliansen, Moderaterna och för mig personligen.

Jag har kört en stenhård valrörelse och jag har orkat det tack vare alla er, alla uppmuntrande mail och alla som dragit sitt strå till stacken.

Det gick bra! Moderaterna har gjort sitt bästa valresultat sedan allmän rösträtt infördes. Men det har också gått lite tveksamt. Vi har inte den klara majoritet vi önskade.

Mitt löfte är dock följande: Jag tänker jobba stenhårt i riksdagen de nästkommande fyra åren för ett bättre Sverige - ett Sverige som jobbar - ett Sverige som tar ansvar - en svensk ekonomi i ordning och reda - och framför allt, för ett friare och mer tolerant samhälle.

Än en gång tack. NU KÖR VI!

lördag 18 september 2010

Sista rycket för en stark alliansregering


De fyra alliansledarna inledde slutspurten i Malmö. Alla är supertaggade och det är nödvändigt, för det är nu det gäller. Som förutspått så visar dagens opinionsmätningar på att gapet mellan blocken minskar något. Därför kommer vi nu kampanja ända till vallokalerna stänger imorgon kl 20.

Det här valet handlar om mer än om regeringen ska vara borgerlig eller rödgrön. Det handlar framför allt om vi ska ha en stark och stabil regering. Det är tack vare att vi haft en majoritetsregering som vi idag har en av Europas starkaste ekonomier.

Så gå nu och rösta! Tala med dina vänner och bekanta. Berätta för dem att en röst på Alliansen är en röst för en fortsatt stabil regeringsmakt. Det är så vi tar ansvar för Sverige!

fredag 17 september 2010

Rödgrön politik för hopplöshet


Idag skriver jag på Politikerbloggen om det rödgröna hotet mot Sveriges unga. För att mildra krisens effekter för unga har en våra viktigaste insatser varit att halvera arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år. De rödgrönas löfte att nu dubblera arbetsgivaravgiften är ett av de allvarligaste hoten mot alla som fått in en fot på arbetsmarknaden, eller som försöker ta sig in där.

Förutom chockhöjningen av arbetsgivaravgiften vill de rödgröna dra ned matchningsstödet med 2 miljarder kronor fram till 2012 för att finansiera sina A-kassehöjningar. Samtliga externa jobbcoacher ska bort och den kommande etableringslotsen, som ska arbeta med nyanlända från och med november, kommer med de rödgröna aldrig se dagens ljus.

Kontrasten mellan de två regeringsalternativen är tydlig. Ser man till de rödgrönas samlade satsningar i sin budgetmotion lägger de mer på A-kassa än på hela sin jobb- och utbildningssatsning fram till 2012. Skiljelinjen mellan arbetslinjen och bidragslinjen har sällan varit tydligare. Läs hela artikeln här

torsdag 16 september 2010

En god vän slogs ner

Igår slogs en god vän till mig ner. Igen. Fredrick Federley ligger idag på sjukhus med kraftig hjärnskakning och en fraktur på näsbenet sedan fyra unga män slog ner honom utanför hans port igår kväll. Varför vet vi ännu inte. Fredrick har tidigare berättat i media om hot och att det har vidtagits säkerhetsåtgärder runt honom. Lena Mellin skriver idag om politikers utsatthet i Aftonbladet.

Oavsett vad som ligger bakom är det fullständigt oacceptabelt att någon blir nedslagen och rånad utanför sin port. Ingen förtjänar att bli nedslagen och ingen har rätt att slå ner någon. Detta hände dessutom i ett i övrigt lugnt område en tidig och fortfarande ljus kväll. Att det finns en koppling till att Fredrick är en offentlig person, och ibland en ganska kontroversiell sådan, är därför inte särskilt otroligt.

Fredrick har blivit nedslagen tidigare. Då med tydlig koppling till att han är homosexuell. Den gången (2007) skrev jag en artikel i Kvällsposten om händelsen. Även om vi inte vet om hans sexuella läggning spelade in den här gången så är artikeln fortfarande högaktuell. Du kan läsa den här nedan.

Vem är det som avviker?

Härom kvällen blev en god vän till mig misshandlad i centrala Stockholm. Min första tanke var att det kunde varit jag.

Flertalet tidningar rapporterade kring händelsen med rubriker som ”Fredrick Federley slogs ner för att han är homosexuell”. Något som gjorde både mig och flera av mina vänner såväl irriterade som förbannade. Som en vän konstaterade: ”Fredrick blev inte nedslagen för att han är bög, han blev nedslagen för att han träffade ett antal idioter”!

I det här fallet stannade misshandeln vid några rejäla snytingar. Så är inte alltid fallet. En augustikväll år 2000 slogs Mark Levengood ner i Mora. Kvällen slutade med spräckt läpp, spricka i tån och en värkande höft. I Borås blev handbollsdomaren Peter Mattias Jansson brutalt slagen över magen, ryggen och benen med ett tillhygge medan någon skrek ”bögjävel”. Medvetslös fördes han till Borås sjukhus.

16-årige Kristian Kabelacs har blivit mobbad och slagen under större delen av sin skolgång. För Per Skogsberg, Jonas Östman, Bengt Janson, Josef Ben Meddour, 15-årige Anton och flera andra har det slutat på kyrkogården.

Tänk om vi åtminstone i teorin kunde stoppa allt våld mot homosexuella. Bara för en vecka. Gör det de sex, sju killarna som knackade bög på Drottninggatan till bättre, klokare och mer toleranta människor? Knappast. Troligen hade någon annan som köpt korv väckt deras irritation. En invandrare? Någon med konstiga kläder? En överviktig person eller kanske någon med för långt hår?

Som så ofta vid den här typen av händelser blir fokus i rapporteringen fel. Även om det förmodligen inte är illa menat. Vi måste sluta behandla våld mot homosexuella, invandrare, kvinnor, eller vem det vara månde, som om problemet är att människor avviker från det vi valt att kalla norm.

Problemet är i stället att det finns alltför många små, fega huliganer som anser sig ha rätt att i grupp ge sig på någon annan och med slag och sparkar misshandla den personen. Slynglar som tappat all respekt för människovärde.

Missförstå mig inte – givetvis är det oerhört viktigt att våld mot oss homosexuella uppmärksammas. Förhoppningsvis kan det leda till att fler reagerar. Men rubriker av den typ som nämns ovan gör också att det sitter ett antal personer vid sina köksbord och funderar över om inte Fredrick Federley, Mark Levengood, Kristian Kabelacs, eller för den delen jag själv, kunde vara lite försiktigare. ”De behöver ju inte vara så utagerande, det förstår man ju att det retar folk…”

Men vem är det egentligen är som avviker? Den som tar sig en korv vid en kiosk på Drottninggatan på väg hem från krogen, eller den som saknar spärrar och ser det som sin rätt att slå ner sina medmänniskor?

Olof Lavesson
Riksdagsledamot (m), Malmö

Publicerad i Kvällsposten den 12 december 2007

onsdag 15 september 2010

Debatterar ungdomsarbetslöshet i SR P4


Igår debatterade jag och Luciano Astudillo (S) ungdomsarbetslöshet. Platsen var Kastrup där många unga malmöbor arbetar och debatten direktsändes i P4 Malmöhus.

Ungdomsarbetslösheten har seglat upp som en av valets viktigaste frågor. I samband med det har det också avsaknaden av politik hos de rödgröna blivit allt klarare. De rödgrönas löfte att nu dubblera arbetsgivaravgiften är ett av de allvarligaste hoten mot alla som fått in en fot på arbetsmarknaden, eller som försöker ta sig in där.

Enligt finansdepartementet blir den kortsiktiga effekten av oppositionens förslag att 14 000 jobb försvinner. Skulle arbetsgivarna kompensera de höjda arbetsgivaravgifterna med uppsägningar handlar det, enligt Socialförsäkringsutskottets beräkningar, om 30 000 färre ungdomar i arbete.

tisdag 14 september 2010

Debatt med Hillevi Larsson (S)


Debatterar gängkriminalitet på SVT Youtube med Hillevi Larsson

Alliansen drar ifrån

För sex dagar sedan gjorde jag en snabba sammanställning om hur opinionsläget är mellan blocken enligt de olika instituten. Mycket har dock hänt sedan dess och som jag skrev i söndags är det viktiga valet nu mellan en borgerlig majoritetsregering, eller möjligen en minoritetsregering med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Här kommer därför en uppdaterad redovisning av ställningen mellan blocken. Skillnad sedan förra onsdagen inom parentes:

UnitedMinds 7,8% (+5,4%)
Synovate 8,3% (+4,8%)
Novus 6,5% (+1,0%)
Skop 9,3% (+4,0%)
Sifo 9,7% (+3,3%)
Demoskop 7,8% (+1,2%)

måndag 13 september 2010

Olof i Sydnytt om skottlossningarna

Är med i kvällens Sydnytt/Rapport och kommenterar den senaste tidens skottlossningar i Malmö. Under de fyra år som gått har Alliansen som utlovat utökat antalet poliser till 20 000. Nu handlar det om att polisen ska ha så effektiva verktyg som möjligt och att de ska få ägna sig åt polisarbete istället för sådant som ska utföras av administrativ personal. Utrednings- och handläggningstider behöver kortas och större resurser läggas på utredning av organiserad brottslighet.

Se gärna inslaget ovan och läs mer här

Full fart i valstugan

Full fart i valstugan hela dagen. Många malmöbor som kommit förbi med uppmuntrande ord och det märks även på media att temperaturen stiger. På bilden intervjuas jag av Sydnytt om gängkriminalitet och lite senare kom Radio RFSL förbi och ville prata HBT-frågor. Snart hem och förbereda morgondagens debatt i P4 om ungdomsarbetslöshet.

söndag 12 september 2010

"Ja, det borde vi ha tänkt på..."

Hade tänkt skriva något långt om herr Eriksson, men låter bli. Det här klippet från DN talar alldeles utmärkt för sig själv.

Helt nytt läge i valrörelsen

En vecka kvar och helt nytt läge i valrörelsen. Det började klarna i fredagens mätning från Synovate där Alliansen nu utökat försprånget till 8,3 procent. Detta bekräftades i dagens SIFO där försprånget nu är hela 9,7 procent. Det innebär att valet nu börjar handla om något mer än vilket block som vinner. Istället handlar det om huruvida vi vill se en handlingskraftig regering eller inte.

Till TT säger statsvetaren Henrik Oscarsson att det nu finns två huvudalternativ i valrörelsen. Antingen en borgerlig alternativt rödgrön minoritetsregering, eller också blir det en majoritetsregering ledd av Alliansen. Att de rödgröna på en vecka skulle skrapa ihop över 50 procent och därmed egen majoritet blir allt mer otroligt.

Igår skrev också Björn Isberg (fd socialdemokrat) om detta på Newsmill. "Jag är socialdemokrat i hjärtat. Men i likhet med många andra har jag blivit besviken genom åren på svikna ideal, okunskap, halvkorruption, inkompetent ledarskap och vänsterpartiets fåniga kommunistiska dogmatism" skriver han som förklaring till varför han redan i förra valet lade sin röst på Alliansen och fortsätter: "Om de rödgröna mot förmodan skulle vinna valet skulle det framstå som ett rent mirakel om de tillsammans skulle nå över 50% och få egen majoritet. Därmed leder en röst på vänstern idag direkt till en vågmästarposition för Sverigedemokraterna."

Mätningar från i princip samtliga institut visar att opinionen har skiftat från att ha visat på jämnt läge mellan blocken, till att nu istället visa på en klar ledning för en Allians som ligger och pendlar på gränsen för egen majoritet. Samma mätningar visar också att det Sverigedemokraterna ser ut att ta sig in i riksdagen.

I SvD så tror också statsvetarna Peter Esaiasson och Jenny Madestam att en del av Alliansens framgång i opinionen kan bero på att folk inte vill se SD som tungan på vågen. En majoritetsregering ser omöjlig ut att nå för de rödgröna, men är klart uppnåeligt för alliansen, menar de.

Valrörelsen handlar därför nu inte bara om en strid mellan Allianspartier och rödgröna, utan minst lika mycket vilket inflytande man vill ge Sverigedemokraterna.Frågan är om vi vill se ett stabilt regeringsunderlag som kan fortsätta föra Sverige i rätt riktning, eller om vi vill se fyra år där villkoren riskerar dikteras av ett fyraprocents-parti med uniformsbruna traditioner.

En rödgrön röst riskerar att bli en lika stark röst för SD som vågmästare. Något att tänka på inför valdagen!

torsdag 9 september 2010

"It's incredible what they make us do"


Dagen började med frukostmöte hos Rapidus, där hovets informationschef Nina Eldh utfrågades av Jan Wifstrand. Som alltid ett både spännande och trevligt samtal. Vi har världens mest öppna och tillgängliga kungahus förklarade Nina Eldh och beskrev hur hennes arbete är upplagt. Varje vecka tar Kungen och Drottningen själva ställning till varje inbjudan och åtagande och det är ganska mycket som man tackar ja till - dock har Nina aldrig hört Kungen sucka över detta. Endast en gång lär han ha citerat Prins Charles: "It's incredible what they make us do..."

Ett offentliggörande blev det också. För första gången berättade Nina Eldh officiellt att hon har beslutat sig för att lämna sin tjänst när femårskontraktet går ut vid årsskiftet. Detta trots att Kungen gärna sett henne fortsätta. Vad som står på agendan framöver är ännu inte klart. Sydsvenskan, Aftonbladet, DN, Expressen, m fl var snabba att sprida nyheten.

Nåja, går det åt pipan i valet så vet jag åtminstone ett jobb jag gärna tagit över! ;)

onsdag 8 september 2010

Till dig som tidigare röstat (S)


Idag går vi ut i en ny annonskampanj riktad till dig som tidigare röstat (S). Det är Anders Borg som nu vänder sig direkt till alla er med följande brev:

"Hej!

Visst har Socialdemokraterna spelat en viktig roll för Sverige. De har drivit på för viktiga väldfärdsreformer och värnat full sysselsättning. Men nu är det annorlunda. De rödgröna har ingen idé om hur de vill ta ansvar för hela Sverige.

Idag är det Moderaterna som står upp för ansvar, ordning och reda i statsfinanserna och som inte ger sig i kampen för full sysselsättning. Vi är övertygade om att det bara är arbete som kan bygga Sverige starkt. Med din röst i höstens val kan vi få en stark regering och utveckla Sverige till ett föregångsland.

Hälsningar från


Anders Borg"

Mätningar, mätningar, mätningar...


Tycker du det varit för opinionsmätningar? Håll i dig, för nu blir det värre. Bara idag presenteras tre mätningar från Synovate, Novus och UnitedMinds. När det gäller UnitedMinds så kommer deras mätningar nu publiceras dagligen i Aftonbladet.

Även om mätningarna skiljer en del inom blocken är de faktiskt ganska överens när det gäller blockskillnaden. Med några procents skillnad så pekar samtliga på ett övertag för Alliansen. Marginalen är dock såpass liten att det mycket väl kan svänga innan valdagen den 19 september.

Idag ser blockskillnaden ut som följer:
Novus 5,5%
Skop 5,3%
Sifo 6,4%

Instituten mäter lite olika, de har lite olika urvalsgrupper och de viktar sitt resultat på lite olika sätt. Det enda vi vet är förmodligen inget av dem har hundra procent rätt. Det ständiga och lite tråkiga svaret är att den största och viktigaste opinionsmätningen är röstsammanräkningen den 19 september.

En sak som dock diskuterats ganska lite när det gäller mätningarna är huruvida de har en opinionsbildande effekt. Hur många ansluter sig till en vinnare respektive överger en förlorare? Det ska bli intressant att se den eftervalsanalys som granskar opinionsmätningarna - för tro mig, den kommer!

tisdag 7 september 2010

Rör inte RUT

Tack vare RUT jobbar idag 11000 människor med hushållsnära tjänster. Hur många är det efter den 19 september? Besök Rör inte RUT du också!

När det lackar...


Inte utan att man längtar lite till jul ;)

måndag 6 september 2010

Valdebatt M vs MP i Din Gata


Idag var det dags för valdebatt i SR-kanalen Din Gata. För er som inte är från Skåne så är Din Gata en av Sveriges Radios kanaler som sänder på 100,6 MHz över Malmöområdet. Resten av landet kan följa kanalen på sverigesradio.se/dingata.

Dagens program var en valdebatt mellan mig och Karolina Skoog som är politisk sekreterare för Miljöpartiet i Malmö (kul eftersom mitt gamla jobb var att vara politisk sekreterare för Moderaterna i Malmö).

Debatten handlade om jobben, bostäderna, skolan och tryggheten. En bra diskussion som både visade var vi är överens och var det skiljer sig åt. Efteråt fick en panel kommentera hur vi hade skött oss. Du kan höra hela sändningen här (bra musik var det också).

söndag 5 september 2010

Dagens SIFO


Ja, vad säger man? Inte där än, men definitivt inom räckhåll. Hjälp till och dra ditt strå till stacken! :)

fredag 3 september 2010

"Du har bara inte träffat en RIKTIG kvinna!"

Allt är inte partipolitik och tur är väl det. Idag skriver jag på Aktuella frågor i Sydsvenskan tillsammans med Karin Tingstedt som driver reklambyrån Made in Malmö och har skrivit boken Vi som älskar kvinnor.

Under rubriken Lite hyfs skulle inte skada skriver vi om det uppenbara intresse som finns kring homo- och bisexuellas sexliv och hur vissa anser sig att ha rätt att klampa in och ställa hur närgångna frågor som helst.

Män frågar inte andra män om sex. Inte så ofta i alla fall. Däremot händer det mer än en gång att en lätt överförfriskad kvinnlig bekantskap ogenerat vill veta ”hur man gör” eller ”vem som är mannen eller kvinnan”. Dessutom anser hon sig ofta vara den kvinna som kan stå för omvändelsen "du har bara inte träffat en RIKTIG kvinna!". Själv anser hon sig gärna vara en RIKTIG kvinna och så kan lilla handen komma. Hon gillar däremot inte alls om man istället ställer intrikata frågor om hennes och hennes mans sexliv. Konstigt.

Nej, jag är varken prins eller prinsessa på ärten, men lite hyfs skulle faktiskt inte skada. Det finns viktigare frågor att diskutera på HBT-området och det finns faktiskt saker som man gärna vill behålla för sig själv. :)

Läs vår artikel här och besök gärna bloggen Lust och liv som kommenterar vår artikel. Karins bok köper du här!

torsdag 2 september 2010

Sahlins kappvändningar. Alla citaten. Alla turerna?

I en debattartikel i Kvällsposten i mars ställde jag ett antal frågor till socialdemokraterna. Bland andra: "Vilka arbetare får plats i det förra arbetarpartiet? Varför är det fint att bygga bilar, men fult att hjälpa människor i hemmet?" De fick naturligtvis stå svarslösa. Idag skulle man kunna lägga till frågan varför Mona Sahlin vill se ett Sverige där butlern är finare än pigan och där RUTGER är mer värd än RUT.

För vad vill Sahlin egentligen? Det är lika lätt att veta som att spika upp en brylépudding på väggen. Det har onekligen varit några turer för Sahlin.

I boken "Med mina ord" från 1996 skrev hon:
"Att skattesuventionera en byggnadsarbetare som bygger om köket är helt okej. Men att suventionera (hjälpa) ett företag som anställer en städerska att städa i samma kök är förkastligt. Jag har aldrig hört någon kalla byggnadskillen för dräng. Men städerskan blir alltid piga."

Sedan blev hon partiledare, den arbetarrörelse som hyllar industrijobb men hånar tjänstejobb satte ner foten och vänstern kom in i det rödgröna samarbetet. Den socialdemokratiska kongressen hösten 2009 beslutade att RUT-avdragen skulle slopas. Men så sent som i februari i år ville ändå Sahlin har kvar avdraget i någon form. Till SvD sade hon då "Vi kommer att förändra det. /.../ Den ena [frågan] är om man bör göra det konjunkturanpassat. Den andra är att kan man rikta delar av det till exempelvis de äldre".

Lars Ohly gick som vanligt i taket och Sahlin fogade sig. I mars 2010 kallade Sahlin RUT-jobben för en "ynklig liten fråga" i Expressen och konstaterade att "Vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har under alla åren i opposition motionerat om att vi vill avskaffa avdraget. /.../ Nu sätter vi ned foten. Nu har vi bestämt oss och då står partiet bakom detta."


Så kom då dråpslaget i gårdagens Aktuellt. Först ställdes RUT-jobben mot "faktiska jobb" i skolan och sedan tycker Sahlin att de som jobbar i RUT-sektorn kanske behöver bättre bidrag "så att de kan leva på ett värdigt sätt".

"Har jag ett val mellan skattesubventionerade jobb som ändå växer och faktiska jobb åt lärare i skolan, då är det valet mitt."

"Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba, det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av, de kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt, det finns andra sätt än att städa hos varann"

RIDÅ!



PS: Läs gärna den debattartikel som Lilia Botvalde Brandt skrev på Newsmill i mars på temat "Mona Sahlin sviker oss invandrade städerskor". "Jag har startat min verksamhet under kristiden och fick städa själv i tio månader för att komma igång. Nu har jag åtta duktiga medarbetare. Alla är vi invandrarkvinnor. Vår framtid hänger på RUT-avdraget."

onsdag 1 september 2010

Sahlins förakt för RUT-jobben i Aktuellt


Här behövs inga ytterligare kommentarer. Citaten står för sig själv när Sahlin ikväll i Aktuellt gick till generalangrepp mot alla de som fått jobb genom RUT. Först ställer hon RUT-jobben mot "faktiska jobb" och sedan tycker hon att det är bättre att de som nu har fått jobb istället går på bidrag. Skäms!

"Har jag ett val mellan skattesubventionerade jobb som ändå växer och faktiska jobb åt lärare i skolan, då är det valet mitt"

"Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba, det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av, de kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt, det finns andra sätt än att städa hos varann"

På Allianskontoret med Cristina Husmark Pehrsson