tisdag 31 augusti 2010

Ella Niia - damen som alltid sätter partiet först


Foto: Johan Jeppsson

Själv började jag min bana i det yrkesverksamma livet som nattportier. Det fackförbund som då skulle försvara mina intressen var Hotell och Restaurang. Ett fackförbunds uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen, inte tillvarata ett partis intressen på bekostnad av medlemmarna. När jag läser förbundsordförande Ella Niias uttalanden nedan är jag glad att jag aldrig hann gå med. Damen som alltid sätter partiet först!

Ella Niia 2010-08-24 i Dagens Industri om halverad restaurangmoms i alliansens valplattform:

"Vi fattar ju att det kostar pengar, och vi ser inte att varifrån vi ska ta pengarna från om vi sänker momsen till 12 procent, säger hon.
Andra finansieringar eller en höjning av momsen i affärerna kan vara aktuell, menar Niia.
Hon är inte heller säker på att sänkningen kommer att leda till sänkta priser - och det skulle betyda att det inte blir några fler jobb, menar hon."


Ella Niia 2010-08-31 i pressmeddelande om halverad restaurangmoms i den rödgröna valplattformen:

"Det finns en logik i att det är samma skattesats när du slår dig ner på en restaurang och äter som när du köper med dig maten hem. Därför har vi länge sagt att vi tycker att skattesatserna ska harmoniseras. Det måste finnas en logik i skattesystemet, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket."

Rödgrönt antiklimax eller politisk walkover?

"Ett rödgrönt antiklimax". Så beskriver Expressens opinionsblogg det rödgröna valmanifestet. Och visst känns det lite märkligt när den största nyheten är allt som saknas i manifestet.

Det här var ju det vi alla väntade på! Äntligen skulle motståndare formera sig - nu skulle alternativen tydliggöras. Och vad blev det? Ett enda litet "jaha". Är det detta som ska få rödgröna väljare att gå man ur huse? I viss mån är det föståeligt att Aftonbladets läsare tycker att de rödgröna nu lämnat walkover.

DN konstaterar Henrik Brors att det är Vänsterpartiet som har fått ge efter mest i förhandlingarna, men även Miljöpartiet. Han tycker det är märkligt att det inte finns ett ord om kvoterad föräldraförsäkring, fast alla tre partierna har det på sin agenda.

SvDs Göran Eriksson tycker att manifestet förvånar och efterlyser flera områden "Man har ingen gemensam rättspolitik, ingen gemensam migrationspolitik och det finns fortfarande inget definitivt besked om förmögenhetsskatten och om villor ska ingå i den".

Just detta tycker jag själv är allra märkligast. Någon rimlighet finns det väl ändå i att människor ska kunna se konsekvenserna för den egna ekonomin?! Det är ganska många som bott ett långt liv i ett hus som successivt stigit i värde. Även om lönen eller pensionen är liten så kanske taxeringsvärdet ändå är högt. På det här sättet har du ingen aning om du är förmögen eller inte, det svaret kommer som en kalldusch efter valet.

En röst på de rödgröna blir ett hasardspel, där du spelar med din egen kassa som insats.

Det som ringer i öronen när man läser "regeringsplattformen" är Fredrik Reinfeldts ord nu på eftermiddagen. "Det är inte ett dokument för hur man ska regera Sverige".

Öresundsdebatt


Bild: Öresundskomiteen

Igår var det Öresundsdebatt i regi av pendlarföreningen Öresundsborger. Vi var representanter från samtliga riksdagspartier som stötte och blötte Öresundsintegrationen under en dryg timmes tid. Som de flesta rapporterar så var vi ganska överens om vilka behov som finns. Och det kanske inte är så konstigt. En ökad integration över Öresund är ju inte någon ideologiskt skiljaktig fråga, utan det handlar snara om den pragmatiska frågan hur vi kommer dit.

Leif Jakobsson var vänlig nog att inte upprepa det lätt absurda påståendet från Aktuella frågor i Sydsvenskan att Öresundsintegrationen i mångt och mycket skulle vara ett socialdemokratiskt projekt. Tur det.

Faktum är att det är först under innevarande mandatperiod som det börjat hända lite när det gäller gränshindersproblematiken. Ett tjugotal gränshinder är avskaffade och stora informationsinsatser har gjorts, bland annat genom Socialförsäkringsportalen.

Mycket är dock kvar att göra. En av de frågor jag lyfte i debatten var vikten av en proaktiv Öresundsstrategi hos de båda regeringarna. I takt med att allt fler gränshinder försvinner behövs det en strategi för hur nya ska undvikas och hur man ska kunna ta hänsyn till gränsregioner när de olika länderna planerar vårdreformer, infrastruktursatsningar, forskningsprogram etc.

Läs mer om debatten här: Sydsvenskan, Nytt från Öresund, Öresundskomiteen

lördag 28 augusti 2010

Debatt om ungdomsarbetslösheten

Debatterar på SVTs youtubekanal, Valet2010, med Hillevi Larsson. Frågan från Kent var hur vi vill effektivisera "betongmyndigheten" Arbetsförmedlingen som hindrar ungdomar från att få jobb.

Om gamla tecken är att lita på

"Helgen bjuder på en del solchanser och svaga vindar, om SMHI spår rätt. Och alliansen vinner valet, om gamla tecken är att lita på". Så inleder Heidi Avellan dagens krönika i Sydsvenskan. Vissa spår i kaffesump, andra tittar på abborrens fenor. Tidigare i augusti förutspådde bläckfisken Melvin alliansseger. I Sverige har vi dessutom Sören Holmberg.

Det var i förra veckan han i Malmö konstaterade att ”Sifo har mätt 13 val. Och det block som har lett i denna söndags augustimätning har vunnit 13 gånger”. Så kanske det är. Och för ett par år sedan när Alliansen låg under med 20 procent konstaterade samme Holmberg att "Regeringen Reinfeldt är rökt". Inget block hade någonsin tidigare lyckats hämta upp ett sådant försprång. Nåja, gick ju sådär.

Vi skriver idag den 27 augusti och med undantag för några utlandsröster har inte en enda svensk röstat än. I den absolut största opinionsundersökningen av alla, det vill säga den som sker på valdagen, har ännu i princip ingen svarat på hur de röstar. Detta är viktigt att komma ihåg.

Nu finns det två alternativ. Antingen lita på kaffesumpen, bläckfisken Melvin eller Sören Holmberg och därmed ge upp eller ta valsegern för given. Eller så kämpar vi ända in i kaklet. För min del har jag den enkla övertygelsen att den som har roligast också vinner. I så fall bådar det gott för fortsatt alliansregering.

fredag 27 augusti 2010

Bättre fly än illa fäkta?

Just nu sitter man på Sveavägen 68 och håller alla tummar man har för att valrörelsen inte ska handla om rättspolitik. Det vore en katastrof för de rödgröna. De har nämligen ingen rättspolitik.

Det blir inget rättspolitiskt program före valet aviserade vänsterns Alice Åström i veckan. Oenigheten är för stor och Åström konstaterade att detta inte lämpar sig för populism. Det är ett märkligt uttalande. Att inte ha kunnat komma överens på fyra år handlar väl knappast och fara för populism? Kanske menade hon att det inte är ett ämna som är lämpat för Thomas Bodström undrade SvD:s P J Anders Linder.

Och visst är oenigheten stor. En fråga är om poliserna blir färre med de rödgröna. Förra gången de rödgröna styrde så stängde de ner hela polisutbildningen i fem år. Vänstern har de senaste fyra åren velat skära ner kraftigt på polisen. Andra frågor är om de kommer sänka straffen för våldsbrott? Eller återinföra halvtidsfrigivningen?

Idag nås vi så av nyheten att deras tilltänkta justitieminister har schappat helt och befinner sig i USA istället för i valrörelsen. Möjligen har Bodström förstått att det helt enkelt är ett slag som inte kan vinnas och att det då är bättre att fly än illa fäkta.

Och på Sveavägen vrider de sina händer...

Uppdaterade affischer!


När Anders Borg kom till Expressens valstuga idag hade han med sig en ny affisch. Sedan (s) lät trycka sin valaffisch har mycket hänt. Sverige går åt rätt håll och socialdemokraterna hänger som vanligt inte med.

Idag står det en post-it-lapp på Anders affisch "sedan juni har 51000 fått rycka in tack vare Alliansens politik". Men affischen kan komma att uppdateras igen före valet. "Min målsättning är att vi får sätta upp en post it -lapp med en ny siffra", säger Anders till Expressen.

Gör som Lenin, Göring och Bin Laden!


Kolla på det här, sade C och sträckte SvD över frukostbordet. Köp din kostym på PUB, det gjorde Lenin redan 1917! Ok, jag gillar kreativ marknadsföring, men det här är faktiskt att ge aningslösheten ett ansikte. "PUB har alltid varit bra på att hålla stilen". Det gäller möjligen fram till augusti 2010 för att marknadsföra sig med en diktators och massmördares besök kan knappast kallas stilfullt.

Trots det kan jag inte låta bli att fundera över om detta kan öppna upp för fler kreativa initiativ för att sätta Sverige på kartan. Här är några förslag:

Ta in på hotell Bristol, det gjorde Stalin redan 1906!
Gör som Usama bin Ladin! Handla på Bürens i Falun!
Och Malmö stad kan ju alltid köra: Bo på Ön! Här arbetade Hermann Göring!

Fler förslag, någon?

torsdag 26 augusti 2010

En dag närmare valet


En riktigt bra kampanjdag - på bilden med Tobias Billström. Började 06:30 med pendlarkampanj på Svågertorp. Kul, särskilt eftersom jag har Öresundsintegrationen som en av mina huvudfrågor i valet. Därefter dags för Västra hamnen. Dagens spaning: Det har aldrig varit så lätt och så roligt att vara moderat i en valrörelse. Många klappar på ryggen och lyckönskningar.

Själv returnerade jag med att uppmuntra alla att också göra en egen insats. Ska vi klara det här valet så räcker det inte med glada kampanjare, då krävs det att alla som sympatiserar med Moderaterna och Alliansen också står för det och berättar det för sin omgivning.

onsdag 25 augusti 2010

Nytt ungdomspaket från Alliansen

Idag presenterade Alliansen ett paket för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Jag har tidigare skrivit om detta och påpekat att det som krävs är arbetslivserfarenhet och åter arbetslivserfarenhet. Att det nu kommer en rejäl lärlingssatsning är därför välkommet!

Till Expressen säger Jan Björklund helt riktigt: "Vi har tänkt fel i Sverige, alla ungdomar vill inte bli akademiker. Vi måste uppvärdera yrkesutbildningen". Vad vi nu föreslår är en ny tidsbegränsad anställningsform för elever som går lärlingsprogram inom gymnasieskolan. Förslaget kommer från utredningen ”Lärling – en bro mellan skola och arbetsliv”, och innebär att man kan gå en gymnasial lärlingsutbildning och samtidigt vara anställd där den praktiska delen av utbildningen är förlagd.

Anställningen förutsätter att utbildning enligt ett utbildningskontrakt mellan skolan, arbetsplatsen och eleven pågår. Med en anställning följer också rättigheter och skyldigheter. Det innebär större trygghet både för eleven och arbetsgivaren. Samtidigt som eleven får in en fot på arbetsmarknaden.

För den som lämnat gymnasiet men är under 23 år inför vi en lärlingsprovanställning i upp till 18 månader. Då ansvarar arbetsgivaren för att arbetet kompletteras med ett utbildningsinnehåll så att man kan komplettera med de kunskaper man saknar för att sedan gå över i en fast anställning.

För att ytterligare öka kontakten med arbetsmarknaden vill vi bygga ut arbetspraktiken för korttidsarbetslösa med 6000 platser till totalt 14200 helårsplatser 2011. Vi bygger även ut satsningen på jobbcoachning till en miljard, vilket gör att antalet platser utökas med cirka 13 300 till totalt 28 300 platser.

Just jobbcoachningen älskar Mona Sahlin att håna i debatterna och föraktfullt kalla "cv-kurser". Det visar bara hur långt från verkligheten socialdemokraterna befinner sig. Det absolut vanligaste problemet man möter när man diskuterar ungdomsarbetslöshet med arbetsgivare och arbetsförmedlare är att många unga saknar kunskap om hur man faktiskt söker jobb, hur man gör sig intressant för en framtida arbetsgivare, etc.

De förslag som idag presenterats ska ställas mot de rödgrönas löfte att sno 10 miljarder från arbtesgivarna genom att dubblera arbetsgivaravgiften för alla anställda som är under 25 år. Vilken linje tror du hjälper fler unga i arbete?

Anders Borg mot Bagdad Bob


Igår var det så dags för den stora ekonomidebatten. Referat finns såväl på Expressen som Aftonbladet. Jag får erkänna att jag var föga imponerad av SVTs upplägg. Det här med att "gissa priset" på mjölk och ost kändes som ett ganska krystat försök att göra det hela folkligt. Ett av de mer misslyckade inslagen var dock de så kallade "förhören". När politiker ska förhöra andra politiker blir det inget bra. Särskilt inte när påståenden från de "förhörda" får stå helt oemotsagda. Som en taskig riksdagsdebatt utan replikrätt.

Nåväl, nog gnällt. Enligt Aftonbladet vann Östros knappt, Expressen tyckte Anders Borg. På det hela taget tyckte jag att Alliansen klarade sig väl. Framför allt Anders Borg imponerade. Som vanligt, får väl tilläggas. Han kunde inte nog påtala vikten av ordning och reda i de offentliga finanserna. Denna gren har man tidigare försökt göra till borgerlighetens akilleshäl. Hur många gånger har vi inte hört olika socialdemokrater orera om vilket uppstädningsarbete det var efter borgarna? Intressant är att samma borgerliga politiker som hanterade krisen förra gången nu är eftersökta världen runt och inkallas till den amerikanska kongressen för att berätta hur de gjorde.

Och så denne Thomas Östros. Det kvittar hur många experter som uppmärksammar den goda svenska ekonomin. Enligt Östros är den ändå alltid körd i botten tack vare den hemska slarviga borgerliga regeringen och dess ”gigantiska skattesänkningar”! Han har blivit oppositionens egen Bagdad Bob. Ni kommer ihåg, han som förnekade den amerikanska invationen samtidigt som man såg bomberna falla bakom honom.

När jag igår såg honom kunde jag inte låta bli att påminna mig om hur denne Östros lät när krisen härjade som värst. När varslen stod som spön i backen? "Ni gör för lite! Ni gör för sent! Spendera! Spendera! Spendera! Gör mer! Gör fortare! Köp SAAB!" Tack gode Gud att han inte fick som han ville.

Sverige utmärker sig i EU och hela Europa tack vare våra stabila finanser. Gång efter annan har vi uppmärksammats just på grund av vår restriktivitet och vår förmåga att hålla utgifterna under kontroll. Det gör också att vi står väl rustade för framtiden. Och det gör framför allt att dagens unga inte ska behöva betala räkningen för att de rödgröna intecknat vår ekonomiska framtid!

Idag går vi in i en valrörelse med en finanskris i ryggen, men vi gör det utan att debattera var vi ska skära ner eller vilka skatter som måste höjas. Vi gör det när vi kan berätta hur vi vill gå vidare med skattesänkningar som ger vanligt folk mer i plånboken och där vi kan berätta hur vi vill stärka kvaliteten i välfärden.

Vi vet alla vem som varit finansminister under de här åren. För Sveriges skull hoppas jag han får fortsätta med det!

tisdag 24 augusti 2010

En bra bit på vägen!


Ett av de viktigare utspelen i årets valrörelse kom idag när Allianspartierna presenterade sitt Jobb- och Företagspaket för företagande, entreprenörskap och innovation.

Den stora ambitionen i dagens utspel (och säkerligen det som kommer bli mest uppmärksammat) är halveringen av restaurangmomsen. Det är kanonbra att Centern fått med sig hela Alliansen på detta, vilket jag också skrev om för några veckor sedan. Framför allt ger det möjligheten till en fot in på arbetsmarknaden för många som vanligtvis har svårt att ta sig in. Dessutom bidrar det till att göra en i många stycken svart sektor vit.

Själv hade jag önskat att förslaget inte bara skulle gälla restauranger utan också exempelvis frisörer. Sedan förstår jag givetvis att det handlar om ekonomiska prioriteringar. Man satsar helt enkelt där det förväntas göra mest nytta. Rätt och riktigt, men jag hoppas att det under mandatperioden ska bli utrymme även för frisörerna.

Restaurangmomsen är dock inte det enda utspelet idag. Det finns fler oerhört viktiga delar i Alliansens satsningar, inte minst när det gäller förstärkta innovationsinsatser. Det handlar om
förstärkning av satsningarna på såddfinansiering och inkubatorer på sammanlagt 600 Mkr under de nästkommande fyra åren. Och det gäller inte då bara de inkubatorer som växer fram i
anslutning till högskolor och universitet, utan också de som inte har sin grund inom högskolevärlden.

Ytterligare delar handlar om fortsatta regelförenklingar för företagare, förstärkt rådgivning för företagare och en skatteutredning för bättre företagsklimat. Satsningarna riktar sig främst mot små och medelstora företag. En välkommen del är att företagen ska ha ett enda rapporteringstillfälle.

Detta tillsammans med satsningar på kvinnors företagande, insatser för exportfrämjande, satsningar på entreprenörskap i skolan, miljöteknik och energiforskning inriktad mot nya företag och nya jobb, och inte minst att vi värnar och behåller RUT- och ROT-avdragen, skapar en tillväxtvänlig politik för Sverige.

Längst upp till höger på hemsidan skriver jag att "Jag vill se ett Malmö och ett Sverige där fler kan får arbete, där det blir lättare att anställa och där fler vågar starta och driva företag". Med dagens löften är vi en bra bit på vägen!

Läs mer om satsningarna här: Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Sydsvenskan

måndag 23 augusti 2010

Rekrytering utan diskriminering


Idag skriver jag och försvarsminister Sten Tolgfors på QX.se om att vi nu har infört en könsneutral rekrytering till försvaret utan diskriminering. Från och med nu sker rekrytering till Försvarsmakten helt på frivillig grund. Försvaret kommer att rekrytera kvinnor och män på exakt samma villkor. Endast intresse och lämplighet ska vara styrande vid rekrytering – inte kön eller annan grupptillhörighet.

Den nya lagstiftningen till trots så är det i det dagliga arbetet attityder förändras. Att människor känner sig kränkta eller diskriminerade inom Försvarsmakten får aldrig accepteras. Det kan handla om grabbig jargong, osynliga strukturer eller orimliga attityder.

Den värdegrund och de etiska riktlinjer och uppförandekoder som finns inom Försvarsmakten måste efterlevas varje dag. Det innebär att vissa beteenden, till exempel diskriminering eller kränkning, inte accepteras. Att värdegrunden är känd och efterlevs är ett ansvar för alla anställda inom Försvarsmakten. Det ansvaret visar man genom agerande och handling på alla nivåer - genom ökade kunskaper och genom ett tydligt ledarskap. Detta är också en nödvändighet för att vi ska ha trovärdighet i det viktiga arbete vi utför på olika platser i världen med att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.

Borg sopar banan med Östros


Som om inte allt det andra räckte strös nu ytterligare salt i de socialdemokratiska såren när Aftonbladet presenterar en undersökning från United Minds som visar att nästan 43% vill se Anders Borg som finansminister mot dryga 19% för Thomas Östros. Läs mer här: Spurten - en mardröm.

Röd kräftgång i kvicksand

Makthavare.se publicerade igår en bra analys över det politiska läget och de utmaningar som det rödgröna samarbetet och framför allt socialdemokraterna står inför. Analysen över opinionsläget stämmer ganska väl överens med det jag själv skrev igår, men läget för socialdemokraterna och Mona Sahlin är mer komplicerat än vad opinionsläget visar.

Enligt Dagens Industri idag fortsätter förtroendet för Sahlin att sjunka som en sten. Idag är det bara 18% som känner mer förtroende för henne än Fredrik Reinfeldt. Igår gick också flera tunga socialdemokrater ut i Aftonbladet och krävde uppryckning. "Det här är en allvarlig signal till arbetarrörelsen. Kan man inte mobilisera nu är det kört. Det här måste bli en rejäl väckarklocka", säger f d Metallordföranden Göran Johnsson och konstaterar att "Partiledningen är så klart ytterst ansvarig".

Peter Akinder är politisk chefredaktör för tidningen Östran fyller i: "Om en höjdhoppare som tidigare hoppat 2,40 går in i tävlingar med inställningen att han är nöjd med att hoppa 2,25 kommer han garanterat inte att hoppa högre".

Leif GW Persson berättade i Expressen att han efter 45 år nu överger socialdemokraterna. På söndag lovar han berätta vart han går istället. Idag följer skriver Lena Mellin en förödande krönika i Aftonbladet där hon i åtta punkter beskriver varför den socialdemokratiska valrörelsen håller på att haverera. Det är inte mycket som går rätt nu.

I SvD igår fick Mona Sahlin själv kommentera opinionsraset och konstaterar att "Det känns, visst är det så. Men det viktiga för mig är att de rödgröna vinner valet. Som statsministerkandidat ska jag förstås se till att mitt parti blir det största partiet i riksdagen, men att vi rödgröna blir större än alliansen, det är bara det som gör att vi får en ny regering."

Det har hon alldeles rätt i, men det räcker inte för den rörelse som är vana vid maktmonopol. När Sahlin i samma intervju försöker förneka att den socialdemokratiska epoken i svensk politik är över försöker hon tillmötesgå den förväntan som finns på henne. Men det ekar tomt. Sanningen är förmodligen den att vi aldrig kommer se en socialdemokrati, eller för den delen något annat parti, som kan göra anspråk på halva den röstande befolkningen.

Oavsett hur det går i valet så står S inför stora utmaningar. Frågan är om de tänker ge Mona Sahlin chansen att möta dem som partiledare.

Malmö behöver en bro till Stockholm

söndag 22 augusti 2010

På MUFs valupptakt


Lördagen ägnade jag bland annat åt att tala på MUF Skånes valupptakt. Drygt 100 muffare hade samlats i Malmö för att köra igång sin valrörelse. Och fy jäkelen vilket tryck det var! :)

Jag talade om allt det som vi faktiskt hunnit med under de här fyra åren (och det är inte så lite). Men framför allt om det vi vill göra och det hot som ett eventuellt maktskifte utgör mot Sveriges utveckling.

Den 19 september väljer vi väg, framför allt för Sveriges unga. Det handlar om jobben, om arbetsgivaravgifterna för unga ska dubbleras eller ej, om tryggheten för unga på gator och torg, om vi åter ska överge kunskapslinjen i skolpolitiken och om vi ska fortsätta en ansvarsfull ekonomisk politik eller vi ska återgå till lånekarusellerna och skicka notan till framtida generationer.

Jag kan konstatera att om entusiasmen hos MUF är kännetecknande för valrörelsen, då blir det definitivt fyra år till med en moderatledd alliansregering!

Slaget om Sveriges framtid


Opinionmätningarna duggar åter tätt efter sommaren. Jag gör mitt bästa, men det är svårt att inte dras med, särskilt när man ser SvD och Aftonbladet (ovan) idag.

Ska man försöka göra någon samlad bedömning (och en någorlunda sansad sådan) så kan man konstatera att Alliansen lyckats med det ingen trodde var möjligt för några år sedan. Det är nu i princip jämnt mellan blocken, med en liten men ändå tydlig ledning för Alliansen. Detta är även de båda partisekreterarna (S) och (M) överens om.

Synovate i veckan visade på ett tight race, SIFO idag visar på en klar alliansledning. I Synovate backar M något och S är åter största parti, skillnaden mellan blocken är 1,2%. I SIFO är M klart största parti och Alliansen gör en samlad kraftig framryckning så att skillnaden nu är hela 7,6%. En signifikant (betyder i princip säker) skillnad.

Bägge mätningarna har ett hyfsat underlag. Synovate 1804 personer och SIFO 1445 personer. Det som skiljer är mätperioden. Synovate gjorde sin undersökning den 9-18 augusti, medan SIFO ligger koncentrerat senare den 16-19 augusti. De närmaste mätningarna kommer därför visa om SIFO har lyckats fånga en trend eller inte.
*** Uppdatering 18.03: blir lite kul när Sahlin i Rapport nyss säger att de båda är gjorda under samma period och att resultatet därför blir svårtolkat ;) ***

Så vad säger dock detta? Jo, att Moderaterna och Alliansen går in i valrörelsens slutskede med de bästa förutsättningar, men också att allt kan hända. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det här valet kommer bli en strid på kniven - situationen vi ser i väljarkåren just nu har vi aldrig sett förr. Den som inser detta och kämpar ända in i kaklet kommer vinna, medan den som ger upp eller för den delen tar något för givet kommer förlora.

Det är lätt att hänfalla till sportretorik, men det här är inte en tävling bland andra. Det är slaget om Sveriges framtid. Och jag vet att på allianssidan är fast beslutna att vinna det slaget.

fredag 20 augusti 2010

Vem ska betala för Ohly?


Vi var väl ganska många som förvånades när de rödgröna började arbeta om sitt fastighetsskatteförslag. Om de hela tiden höjer brytgränsen, hur ska då deras ekonomi gå ihop? Inte heller vet vi om villor och sommarhus ska ingå i den förmögenhet som de rödgröna tänkt sig att beskatta. Det man vinner på gungorna riskerar man förlora flerfalt på karusellerna.

Inte en löntagare ska få höjd skatt lovade Östros i våras. Det fick han snabbt backa ifrån. Sahlin har ägnat augusti åt att lova att sänka pensionärernas skatt med hela 17,5 miljarder för att pension och lön ska beskattas på samma sätt. Jobbskatteavdraget skulle inte röras hette det då.

Idag säger Lars Ohly tvärtom i Svenska Dagbladet. Det är delvis löntagarna som ska få betala utjämningen genom höjd skatt. Och visst det är ju ett enkelt sätt att utjämna skillnader. Se till att försämra för alla.

Ohly hävdar att överenskommelsen handlar om att skillnaden "i huvudsak" ska ske genom skattesänkning. På frågan om det innebär att en del också ska ske genom skattehöjningar svara han: "Ja. 'I huvudsak' innebär ju det, och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till".

Sahlin har vad jag vet ännu inte kommenterat Ohlys utspel, men att han kan få som han vill visar Miljöpartiets kommentar. Det är en fråga vi får förhandla om säger Wetterstrand till svd.se.

Så svaret på vem som ska betala för Ohly blir, ja just det: Du!

torsdag 19 augusti 2010

En månad kvar!


Idag är det en månad kvar till valet och det har blivit dags att inviga Alliansens träffpunkt i Malmö. Den ligger på Norra Vallgatan 64B snett emot Malmö Central. Under dagen öppnas också träffpunkter i Stockholm och Göteborg

Träffpunkt Allians kommer att vara Alliansens gemensamma mötesplatser i valrörelsen och är öppna fram till valdagen. Politiker, nyfikna väljare och kampanjarbetare kan diskutera valrörelsen över en kopp kaffe. Träffpunkterna är också tänkta att användas för seminarier, Alliansträffar, debatter och liknande.

Träffpunkt Allians Malmö invigs i eftermiddag av Alliansens partisekreterare Per Schlingmann (M), Anders Flanking (C), Erik Ullenhag (FP) och Lennart Sjögren (KD).

Sam Tsui goes Michael Jackson


Allt handlar inte om valrörelse. Kolla in det här klippet med Sam Tsui som i brist på sångpartner duplicerade sig själv istället :)

onsdag 18 augusti 2010

Ju fler som jobbar...


Skånemoderaternas bioreklam i valrörelsen 2010. I en biosalong nära dig!

Slaget om pensionärerna


Den senaste tidens politiska debatt har i huvudsak handlat om pensionärerna. Det är bra, det. En av de största grupperna i Sverige har det talats förvånansvärt lite om de senaste åren. Däremot tycker jag att budgivningskarusellen den senaste veckan tagit lätt förnedrande former. En pensionärer uttryckte i ett TV-inslag härom dagen att hon kände sig förolämpad. Som att hennes röst var lättsåld till högstbjudande.

Pensionsnivån är viktig, och det absolut bästa sättet att höja pensionerna är att fler kommer i arbete och att skattekraften ökar. Då ökar också pensionen, eftersom det är så vårt pensionssystem är konstruerat. Minskar skattekraften, minskar också pensionerna. Detta är precis vad som hänt i Sverige under finanskrisen och för att mildra detta har vi också sänkt skatten för pensionärer i två steg redan.

Genom att fler arbetar och genom att vi har ordning och reda i de offentliga finanserna så ökar också pensionerna och det blir ett större utrymme att sänka skatten för ålderspensionärer. En god offentlig ekonomi innebär också mer resurser till vård, omsorg och trygghet.

Det här vet Sveriges pensionärer, därför är det också glädjande att se hur Alliansen nu går fram i den här gruppen. I Rapport igår (inslaget ovan) presenterades en SIFO-undersökning som visar att Alliansen har ökat med hela 8 procentenheter sedan mätningen i april-maj och att det nu är 20 procent mellan blocken i pensionärsgruppen. Undersökningen återges också i bl a DN, SvD och Sydsvenskan.

För mig är detta ett tecken på att Alliansen lyckats bygga ett långsiktigt förtroende och att vi har visat att vi tar pensionärernas situation på allvar. Visst handlar det om mer pengar i plånboken, men det handlar framför allt om en långsiktig politik som både säkrar en god utveckling av pensionsnivån och en bra grund att bygga en trygg välfärd.

tisdag 17 augusti 2010

Fredrik i Skåne


Idag besöker Fredrik Reinfeldt Skåne. Dels träffar han väljare och lundabor vid Lunds Central och dels besöker han unga anställda vid Ugglarps slakteri. Ikväll är han med och drar igång Skånemoderaternas valrörelse när mer än 600 skånemoderater samlas för valupptakt (mer om det imorgon).

Läs gärna den debattartikel Fredrik har i Sydsvenskan idag. "Man får inte ned ungdomsarbetslösheten genom att som vänsterpartierna införa en särskild ungdomsskatt som gör det svårare och dyrare att anställa unga.", skriver han bland annat och syftar på de rödgrönas löfte att dubblera arbetsgivaravgiften för unga.

Han lämnar också ett tydligt budskap: "Så länge inte alla som vill och kan jobba har ett jobb att gå till så återstår att göra".

måndag 16 augusti 2010

Ge 5 minuter för valseger!


Gör som Fredrik, jag och många andra. Ge fem minuter för en alliansseger i valet. Gå in på http://www.5minuter.nu/ redan idag, eller fyll i formuläret i högerspalten.

fredag 13 augusti 2010

Rödgrön jobbfientlighet


I mars gick socialdemokraterna ut och lovade att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster skulle skrotas. Redan då varnade vi för att det skulle få allvarliga konsekvenser på arbetsmarknaden och att över 5000 människor riskerade bli arbetslösa.

Nu ser vi konsekvenserna. I Rapport kunde man i morse höra hur företag i RUT-sektorn nu förbereder varsel. En rapport från Almega visar att ca 5500 jobb hotas - vartannat jobb i branschen. Till Rapport säger Åsa Keller, vd för företaget Homemaid: "Vi måste snabbt veta de nya förutsättningarna. Konsekvensen som det kan få om oppositionen vinner, då tror ju vi att rut-avdraget försvinner efter ett antal månader. Men efterfrågan kan förändras snabbare än så, så vi måste förbereda personalstyrka efter den efterfråga vi har".

I mars ställde jag fyra frågor till Socialdemokraterna i Kvällsposten:
  • Varför vill ni ta bort jobb i en sektor på frammarsch? Socialdemokraterna ville köpa Saab men ta bort rut-avdraget.

  • Varför är 11500 jobb i tjänstesektorn mindre värda än 3400 jobb i Saab?

  • Vilka arbetare får plats i det förra arbetarepartiet? Varför är det fint att bygga bilar, men fult att hjälpa människor i hemmet?

  • Om rut-avdraget dras in riskerar 5 000 människor att bli arbetslösa. Vad är ert svar till de människor som förlorar jobbet om ni kommer till makten?
Frågorna förblev obesvarade, men de är lika aktuella idag. Jag passar också på att upprepa det löfte jag då gav: Vi kommer att ta varje strid mot de rödgrönas jobbfientliga reformer. Sverige ska vara ett land där arbete alltid ska löna sig och företagande förenklas och bli billigare. Först då kan den gemensamma välfärden säkras och Sverige bli ett föregångsland.

onsdag 11 augusti 2010

Bakåt eller framåt?


Ska vi gå bakåt eller framåt? Vill vi ha fler jobb eller mer bidrag? Flum eller kunskap i skolan? Det är detta som valet handlar om. Idag presenterade Alliansen sina gemensamma valaffischer. De ska komplettera de olika allianspartiernas egna kampanjer. Längre fram kommer också en iPhone-app från Alliansen. Nu kör vi!

tisdag 10 augusti 2010

Öresund behöver möten, men framför allt handling!


När man följer debatten om Öresundsintegrationen är det lätt att få intrycket att inget händer. Det är dock inte en rättvisande bild. Mycket har hänt de senaste fyra åren. Ett tjugotal gränshinder har avskaffats och en mängd informationsinsatser har gjorts för att underlätta för de som rör sig över sundet.

Samtidigt får man också ha förståelse för att det ibland tar lite längre tid. Det är ju inte bara ett land som kan bestämma när fler länder är inblandade. Det behövs samlade insatser från BÅDE Sverige och Danmark för att det verkligen ska hända något.

Därför var det väldigt bra när svenska och danska statsråd träffades i Malmö den 15 juni för att diskutera utvecklingen i Öresundsregionen. Värd från Sverige sida var nordiska samarbetsministern Cristina Husmark Pehrsson. Deltog gjorde även Carl Bildt, Lena Adelsohn Liljeroth, Tobias Billström m.fl.

Möten är bra, men uppföljning och agerande är än viktigare. Därför har jag idag ställt en skriftlig fråga till Öresundsminister Cristina Husmark Pehrsson om vad som har gjorts för att följa upp det svensk-danska ministermötet. Öresundsregionens väljare förtjänar svar innan valet på hur den framtida agendan ser ut för ökad integration och minskade gränshinder över sundet!

Mauds löfte och det rödgröna hotet


"Halverad moms gör Malmö gott" skriver Maud Olofsson på Aktuella frågor i Sydsvenskan. Hon pläderar där för Centerns förslag att halvera momsen på tjänstesektorn. Åtgärder skulle kunna öka sysselsättningen med upp till 20 procent, menar hon.

Jag håller faktiskt med Maud och Centern. En sänkt moms skulle dessutom ytterligare bidra till att göra en i många delar svart sektor vit. Under förutsättning att det inte hotar de offentliga finanserna hoppas jag därför att Centerns förslag på detta område även blir hela alliansens politik.

Halverad moms skulle underlätta för marginaliserade grupper att ta sig in på arbetsmarknaden. Visst har hon rätt, och hon påpekar att det finns 709 restauranger i Malmö som sysselsätter 3 763 personer, varav 1 540 är ungdomar. Då kan man ju fundera över vad effekten blir för dessa restauranger om de rödgröna vinner valet. Deras utlovade dubblering av arbetsgivaravgiften för unga skulle vara ett dråpslag mot hela branschen.

Totalt är ca en tredjedel av de anställda inom hotell- och restaurangnäringen under 26 år. Genom att vi har halverade arbetsgivaravgiften för unga ökade antalet sysselsatta ungdomar inom branschen med 10 procent 2009 enligt Sveriges Hotell och Restaurang företagare, SHR.

Mer om effekterna av den rödgröna avgiftshöjningen kan du läsa i den rapport som SHR släppte i juli i år. Du hittar rapporten här! Kolla gärna in deras kampanjsite http://www.sänkmomsen.nu/!

fredag 6 augusti 2010

Start voting, please!


Svensk i utlandet? Dags att börja rösta i det svenska valet! Med start igår är det öppet för brevröstning för svenska medborgare som bor utomlands. Och det är inte en liten grupp vi talar om. 132 777 personer är röstberättigade. Det ska jämföras med förra riksdagsvalet då skillnaden mellan blocken bara var dryga 119 000 röster. Så kom igen alla ni utlandssvenskar, det kan vara ni som avgör valet!

Kulturen behöver fler intäktskällor - inte färre

torsdag 5 augusti 2010

Jag söker ditt förtroende!

Efter en lugn och skön sommar är jag nu tillbaka på bloggen. Som ni ser har den också fått ett lite fräschare utseende. Den kommer fyllas på och uppdateras löpande framöver!

Vi går in i augusti och det är därmed hög tid att blicka fram mot valet den 19 september. Inför valet står jag på tredje plats på Moderaternas riksdagslista i Malmö. Jag söker ditt förtroende i höstens val.

På den här sidan kan du läsa mer om vem jag är och vad jag vill göra. Fler politikområden kommer att tillkomma, så håll gärna utkik. Tveka inte heller att höra av dig om det är något mer du undrar över!