lördag 19 juni 2010

Bröllop!


Idag gratulerar vi H K H Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling på deras bröllopsdag!

Festkonsert (och vilken kunglighet som jazzade mest)


Kändes som ett historiskt ögonblick att få vara med på den festkonsert Riksdagen arrangerade för Kronprinsessparet. En verklig galaföreställning.

Vi satt på parkett med en perfekt vy över den kungliga läktaren. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur stor del av Europas historiska arv som var samlat när jag såg den ena kungligheten efter den andra komma in. Placeringen gjorde också att jag hade full koll på vilken kunglighet som jazzade till vilket nummer. Så här kommer listan:

Drottning Margrethe II - Gee! Mine or Mozart's? med the Real Group

Kronprinsessorna Mary och Mette-Marit - Båda gungade friskt till At Last med Sarah Dawn Finer och Lisa Nilsson

Furst Albert - såg livrädd ut under det kinesiska Svansjönumret (han var inte ensam om det).

Prins Willem Alexander - var först med att sjunga med i The Look när Roxette körde igång (Prinsessan Maxima såg först något besvärad ut).

Drottning Silvia - lite oväntat kanske så gick Drottningen igång ordentligt på Magnus Uggla och Värsta grymma tjejen! :)

torsdag 17 juni 2010

Mitt tryck för en modern energipolitik


Från min Flickr

Här avskaffar jag förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer. Nu kan de utjänta reaktorerna ersättas med nya effektiva reaktorer som säkrar vår energiförsörjning samtidigt som vi kan fortsätta utbyggnaden av förnyelsebara energikällor.

Nej, SÅ enkelt är det sannerligen inte


Från min Flickr

Greenpeace försöker "hjälpa" mig utanför riksdagen

onsdag 16 juni 2010

Sänkt restaurangmoms eller straffskatt på unga?

Idag skriver SHRs VD Eva Östling Ollén på SvD Brännpunkt om att sänkt moms för restauranger skulle skapa 15000 nya jobb. Det skulle på ett bräde kunna sänka ungdomsarbetslösheten med nästan 10 procent. Imponerande!

Inte utan att jag plockar fram den rapport som Alliansens arbetsgrupp för "entreprenörskap och hållbar tillväxt" släppte härom dagen. Under rubriken Ett näringsklimat av världsklass presenterar man ett antal förslag, bland annat om sänkt moms för tjänstesektorn. Då pratar vi inte bara restauranger utan även till exempel frisörer.

Så här skriver man: En sänkning av momsen för vissa tjänster bidrar till ökad efterfrågan och ökad sysselsättning. Restaurangnäringen är en personalintensiv bransch som sysselsätter många unga och utlandsfödda. En sänkning av restaurangmomsen skulle därmed, förutom att stimulera en ökad tillväxt samt fler och växande företag, även bidra till minskad ungdomsarbetslöshet och bättre integration. Målet är att kunna göra det redan 1 januari 2011.

SHR förutsätter i sina beräkningar en sänkning från 25 till 12 procent. Om det är just denna siffra som är aktuell får givetvis utredas. Förhoppningsvis kan vi få ett klart besked när Alliansen presenterar sitt valmanifest i augusti.

Ett av de främsta argumenten såväl från SHR som Alliansen är som sagt ungdomsarbetslösheten. Man kan inte låta bli att undra hur det skulle gå för restaurangnäringen om det blir rödgrön valseger och arbetsgivaravgiften för unga plötsligt fördubblas. Hur skulle en straffskatt på 10 miljarder slå mot en bransch som för många är ingången till arbetslivet?

tisdag 8 juni 2010

Crafoord och Schmidt gör årets vallåt


Bästa vallåten någonsin? Jepp, om ni frågar mig så! Idag släpper Moderaterna val-låten "Flyter" med Mange Schmidt, Wille Crafoord och Sofia Talvik. Och den är jäkligt bra! De tre kommer också uppträda på olika M-aktiviteter framöver så håll utkik.

Ett utdrag:

Tänk att fria viljor ännu anses va så märkliga
Det finns så många därute med drömmar att förverkliga
För många grupperingar dopar med duperingar
men glöm vad vi tillhör - bedöm vad vi tillför
Och skrota ruttna inrotade vanor och anor
Fundera mer i dina egna banor utan fanor
Det finns förtjänster både till höger och vänster
men kitteln i mitten så hittar man hiten med titeln

torsdag 3 juni 2010

Hur känns det? Jotack, rätt ok faktiskt!

Det enda man vet om opinionsmätningar är att de inte stämmer. Oavsett vad mätningarna visar idag så är det bara resultatet på valdagen som avgör. Och resultatet kommer inte att se ut så som mätningarna visar idag.

Däremot är de intressanta som trendindikatorer. Att man faktiskt kan se hur opinionen rör sig, eller inte rör sig och i vilken riktning.

Det är många som frågade mig när vi låg under med 20 procent i mätningarna hur det kändes. - Jotack, rätt ok faktiskt. Jag är faktiskt lite imponerad över hur coola vi förhöll oss då. Vi visste vad vi hade gått till val på och vad vi var tillsatta att göra. Nu gällde det att hålla fast vid den linjen och inte frestas till plötsliga opportunistiska kast.

Samma fråga kom när finanskrisen härjade som värst. Det var ju nu vi skulle skörda frukterna av de svåra besluten i början av perioden. - Hur känns det, frågade man. - Jotack, rätt ok faktiskt. I den situation som rådde och som i viss mån fortfarande råder gäller det att hålla huvudet kallt och koncentrera sig på uppgiften.

Nu visar i princip samtliga mätningar på ett ganska dött lopp i opinionen. Blocken är ganska jämställda och gapet mellan S och M minskar. I Sentio är till och med M större. Hur det känns?
- Jotack, rätt ok faktiskt!

Vad jag förstår har vi sällan sett så här många svängningar under en mandatperiod. Vi har väl heller aldrig mätt så mycket. Sören Holmberg basunerade tidigt ut att "Regeringen Reinfeldt är rökt!". Det har han fått äta upp mer än en gång. Dessutom vet vi att fler och fler bestämmer sig senare och senare. Många inte förrän de står i vallokalen.

Så hur går det i valet? Ja, det vet vi på valdagen. Vad vi däremot redan vet är att det inte är någon som är rökt. Inte Fredrik och inte Mona. Inte de rödgröna och inte Alliansen. Det kommer att bli en kamp in i det sista.

Fast det är klart.... frågar ni mig? Jag tror faktiskt att den där konsekvensen genom mandatperioden, den tydliga regeringslinjen, sammanhållningen i alliansen och framför allt ansvaret för regerandet och för de offentliga finanserna lönar sig. Jag tror att väljarna ser och uppskattar någon som faktiskt gör vad de lovat. Så om ni ska sätta en hundring på valresultatet, då hade jag satt den på Alliansen!

Polls of the polls:
Sveriges Radio
Sveriges Television
Henrik Oscarsson