måndag 22 mars 2010

Varför vill ni skrota jobben?

De som gör anspråk på regeringsmakten måste kunna svara på var framtidens jobb ska skapas. Idag skriver jag på Kvällsposten Debatt om RUT, ROT och om varför alla arbetare inte längre är välkomna i det forna arbetarpartiet.

Det är obegripligt hur de rödgröna kan vara emot en reform som både förbättrar vardagen för många familjer samtidigt som den skapar tusentals nya jobb. Att vara mot rut-avdraget är att vara emot befintliga jobb, nya jobb, vita jobb och trygga jobb.

Luciano Astudillo, socialdemokratisk riksdagsledamot från Malmö, har försäkrat väljarna om att avdraget för hushållsnära tjänster ska bort. Hans koalitionskollega Lars Ohly meddelar att även rot-avdraget ska skrotas om de rödgröna får makten.

Därför ställer jag i Kvällsposten fyra raka frågor till Astudillo:
  • Varför vill ni ta bort jobb i en sektor på frammarsch? Socialdemokraterna ville köpa Saab men ta bort rut-avdraget.
  • Varför är 11500 jobb i tjänstesektorn mindre värda än 3400 jobb i Saab?
  • Vilka arbetare får plats i det förra arbetarepartiet? Varför är det fint att bygga bilar, men fult att hjälpa människor i hemmet?
  • Om rut-avdraget dras in riskerar 5 000 människor att bli arbetslösa. Vad är ert svar till de människor som förlorar jobbet om ni kommer till makten?

Samtidigt ger jag Luciano Astudillo ett löfte. Vi kommer att ta varje strid mot era jobbfientliga reformer. Sverige ska vara ett land där arbete alltid ska löna sig och företagande förenklas och bli billigare. Först då kan den gemensamma välfärden säkras och Sverige bli ett föregångsland.

Läs hela artikeln här!

tisdag 16 mars 2010

SD-flyktingar gott betyg åt Nya (M)

Svenska Dagbladet har idag gjort en sammanställning som relateras i flera medier och handlar om att många ledande sverigedemokrater rekryterats från moderaterna. När man läser artikeln kan man dra två slutsatser. Ett: Det är lite si och så med SvDs förmåga att sammanställa fakta. Två: Det är ett gott betyg till nya moderaterna att dessa personer lämnat partiet.

När det gäller det första så braskar rubriken att hälften av sverigedemokraternas toppnamn är rekryterade från M. Vad sammanställningen visar är dock bara att av de 25 första namnen har 13 vid något tillfälle i sitt liv röstat på moderaterna eller varit med i ungdomsförbundet. Fem av dessa har vandrat runt i flera partier och byter tydligen åsikt som andra byter tandborste. Ser man till hur många som uppger att de på något sätt varit aktiva i partiet är vi nere på fyra.

Oavsett vilket så är den andra slutsatsen desto viktigare. Att dessa personer inte längre känner sig hemma i moderaterna kan bara ses som ett kvitto på det stora arbete som lagts ned på att utforma nya moderaterna.

SvD pekar ut fyra gemensamma drag hos SD-kandidaterna. 1) Förbjud homosexuella äktenskap i kyrkan. 2) Avbryt insatsen i Afghanistan. 3) Utjämna skatteskillnader mellan pensionärer och löntagare. 4) Höj A-kassan och inför en frikostigare sjukförsäkring.

Med andra ord så står de (möjligen med undantag för tredje punkten) för ökad intolerans, global isolering och ett klart motstånd mot arbetslinjen.

Jag brukar ofta ta upp att jag är väldigt stolt över den förändring som moderaterna genomgått sedan Fredrik Reinfeldt blev partiledare. När jag en gång gick med i moderaterna var det för att jag tyckte om de moderata grundvärderingarna om allas rätt och möjlighet att kunna forma sina liv, dock tyckte jag inte att detta alltid var effekten av den konkreta politiken. När moderaterna tog steget och blev nya moderaterna, blev det verkligen mitt parti fullt ut.

Att vissa har lämnat partiet för att man inte tycker att främlingsfientliga idéer får plats, ser jag som ett gott tecken. När en av SD-kandidaterna säger till SvD att "nya moderaterna blev för nytt för mig", då inser jag att nya moderaterna blev rätt för mig!

Andra som skriver som sammanställningen: Kent Persson, Aftonbladet, Makthavare.se

måndag 8 mars 2010

Kulturutskottet i V Götaland

På resa med kulturutskottet i Västra Götalandsregionen. Besöket började redan igår på Göteborgsoperan och Massenets fantastiska, men alltför sällan spelade, opera Thaïs. En mäktig upplevelse om ni har vägarna förbi!

Idag Borås och Vara. Först besök på Konstmuseet och en visning av deras Lars Lerin-utställning. Konstmuseichefen Hasse Persson gav en inblick i Lerins otroliga akvareller och spännande liv.

Borås hade tidigare kanske inte rykte som en av Sveriges roligaste städer, men tack vare en stark kultursatsning bland annat på alla skulpturer har man lyckats lyfta både andras bild och självbilden.

torsdag 4 mars 2010

Arlandamiddag

Snökaos innebär Arlandamiddag. Tänk att GI sökt sig ända hit... ;)

Gå och se Silversjön!


Igår tog jag svärmor under armen och begav mig genom ett vinterruskigt Stockholm till Folkoperan och Silversjön. Jag hade inga andra förväntningar än att Kurt Weill inte kan vara fel. Och Torkel Petersson är ju alltid bra. Typ.

Men hamnade i världens kalasföreställning. Handlingen kan ni läsa mer om på Folkoperans hemsida men musiken är svår att beskriva med ord. Och vilken iscensättning! Sångarna rör sig i en fantastisk scenografi som raskt ändrar skepnad från kyrkogård till speceriaffär till slott (framför allt genom ett kreativt utnyttjande av filmdukar).

Recensenterna har också varit lyriska. "Alla kan gå på vattnet" skriver Bo Löfvendahl i SvD och i DN kallar Johanna Paulsson den "nära ett mirakel".

Solisterna är rakt igenom lysande. Det var särskilt roligt att få höra och se Ulrika Mjörndal som systerdottern Fennimore (en roll ursprungligen skriven för Kurt Weills dotter). Ulrika träffade jag när jag var ny i Operahögskolans styrelse för några år sedan, hon representerade då studentkåren i styrelsen.

Slutligen Torkel. Inte nog med att karln faktiskt kan sjunga. Han får dessutom tillfälle att visa sin fantastiska skådespelartalang. Publiken drog efter andan mer än en gång när han svingade sig genom scenografin.

En önskan dock. På Silversjön var det åtminstone den här kvällen väldigt mycket silvergrått i publiken. Jag missunnar ingen föreställningen, men det hade varit roligt att se lite fler yngre söka sig till Folkoperan. Det är föreställningen värd.

Och missa för allt i världen inte introduktionen i Folkbaren ca 30 minuter innan. Föreställningen börjar redan där...

måndag 1 mars 2010

Besök på Skivarps Gästgivaregård


Förmiddagen ägnades åt besök hos Jeanette och Johan Bohman på Skivarps Gästgivaregård tillsammans med Svenskt Näringsliv. De tog över gästgiveriet för ca 8 år sedan och driver idag en imponerande rörelse med restaurang, hotell, butik och en av landets förmodligen minsta pubar.

Samtalet handlade mycket om de förutsättningar som gäller för småföretagare i restaurangbranschen. En av de frågor som kom upp var de problem som kan uppstå i kontakten med våra myndigheter. Olika besked ges av olika handläggare. Kostnader blir svåra att överblicka och nya besked kommer ofta med kort varsel. De ekonomiska konsekvenserna för den enskilde småföretagaren kan bli stora.

Trots det regelförenklingsarbete som regeringen driver upplevs mycket fortfarande som snårigt och besvärligt. Även problemen när det gäller A-kassa och anställningsregler kom upp. Jag fick mycket matnyttigt med mig tillbaka och kommer ta upp det med mina kollegor i riksdag och regering.

Det som dock gjorde störst intryck på mig är den känsla som många småföretagare upplever att ständigt vara ifrågasatta. Man känner att man behandlas som en potentiell fuskare av myndigheter, fackförbund och även politiker. Visst finns det ett omfattande fusk inom restaurangnäringen, framför allt när det gäller svartarbete, men det gör det ju desto viktigare att stödja och uppmuntra alla de som sköter sig.

Jag är övertygad om att det är småföretagarna som bygger morgondagens Sverige. Vissa kommer växa och bli större företag, andra kommer fortsätta verka i liten skala. Gemensamt har de att de bidrar med nya arbetstillfällen, ett levande näringsliv, ökade skatteintäkter och en framtidstro i vårt land. Därför är det vår förbannade plikt och skyldighet att uppmuntra och underlätta för småföretagande.

Jeanette Bohman är ambassadör för kvinnligt företagande genom Tillväxtverket och den som vill veta mer om hennes upplevelser som småföretagare i restaurangbranschen kan med fördel följa hennes blogg. För den som är mer intresserad av allt gott de serverar på sin gästivaregård finns det även en matblogg.

Jag tackar Jeanette och Johan för ett givande och trevligt besök och önskar dem all lycka i sin kamp som småföretagare i restaurangbranschen!