torsdag 22 oktober 2009

Integrationen avgör valet i Malmö

Idag skriver jag på Kvällspostens debattsida om vikten av helhetsgrepp i integrationspolitiken och Sverigedemokraternas grumliga argument. Hur de vill kapitalisera på den oro som finns över ett land som slits isär. Där grupp ställs mot grupp och där människa ställs mot människa.

Det är lätt att avfärda Sverigedemokraterna som främlingsfientliga och rasister. Men oron hos deras sympatisörer ska man ta på allvar. När man inte känner att någon lyssnar, då köper man grumliga argument.

Sverigedemokraternas grova generaliseringar och grumliga argumentation kan bara mötas med ett helhetsgrepp om integrationspolitiken. Då handlar det om en tydlig arbetslinje och en stark kunskapspolitik. Värnandet om allas trygghet och en tydlig definition om vad som är rätt och fel. Att vara tydliga med att alla är lika inför lagen, men också att lagen gäller lika för alla.

Jag är övertygad om att den som kan presentera ett sådant helhetsgrepp också är den som kommer vinna valet i Malmö 2010.

Läs artikeln här

Yttrandefriheten och Medinas Juvel

Igår var jag på ett seminarium här i riksdagen om yttrandefrihet. Inbjudna var Shadi Bitar, vd för bokförlaget Earbooks som utgivit boken Medinas Juvel, och Kristina Ahlinder, vd på förläggareföreningen.

Jag har tidigare skrivit om Medinas Juvel och om yttrandefriheten både här på bloggen och i en artikel i Kvällsposten den 6 oktober. Den här gången stod diskussionen om hur hot och våld leder till självcensur och om hur vi avstår från att skriva, ge ut och läsa litteratur.

Även när vi inte är utsatta för hot kan vi ibland ägna oss åt "välvillig" självcensur. Vi vill inte stöta oss med någon, vi är rädda för vilka reaktioner vi kan få. Ett exempel var när Nobelmuseet visade filmen Submission i samband med en utställning. Före utställningen fick en imam se filmen och vissa delar klipptes sedan bort för att inte vara stötande.

Jag menar att det är ännu viktigare att stå upp för yttrandefriheten när den gör ont. Precis som vi kan försvara rätten att göra Muhammedkarikatyrer, att skriva om italienska Camorran eller göra film om Doles bananer, måste vi också stå upp för det som provocerar oss själva. Må det vara en Ecce Homo, eller en provokativ utställlning av Andres Serrano.

För mig är graden av yttrandefrihet också måttet på ett civiliserat samhälle.

onsdag 14 oktober 2009

Svar på Reepalu

Idag skriver jag på sydsvenskan.se/Aktuella Frågor en slutreplik till Ilmar Reepalu i vår debatt om hur Malmö inte tillvaratar potentialen hos utrikes födda när det gäller nyföretagande och entreprenörskap.

Det var den 13 september som jag i en artikel kunde visa på hur Malmö missgynnar utrikes födda i sina satsningar på nyföretagande och entreprenörskap. 37 procent av Malmöborna i arbetsför ålder, 25–64 år, är födda utrikes. Ändå går bara var fjärde krona av Malmö stads satsningar på nyföretagande och entreprenörskap till utrikes födda. Av de medel som kommer från näringslivskontoret är siffran så låg som 13 procent.

Ilmar Reepalu svarade den 28 september med att berätta hur mycket Malmö gör och pekade på satsningar som MINC, Drivhuset och Selfmade. Utmärkta verksamheter i sig, men som knappast vänder sig till de som idag lever i utanförskap. I övrigt är det ett enda långt raljerande över hur jag inte har koll på Malmö blandat med sedvanligt gnäll på regeringen. Jag känner en välbekant unken pift från förr i Reepalus argumentering.

Idag svarar jag Reepalu att han borde fokusera mer på malmöbornas bästa och mindre på att gnälla över en regering som faktiskt gör skillnad.

Under året har regeringen startat nystartscenter i nio kommuner med utanförskapsproblem, däribland Malmö. De ska erbjuda individuellt anpassad vägledning, service och stöd för den som vill starta och driva företag. På bara några månader har 230 företag startats och 900 personer har fått personlig rådgivning, vilket visar vilken potential som finns.

I förra veckan var jag och besökte Nystartscenter i Malmö och konstaterade vilken imponerande verksamhet som bedrivs där. För att inte tala om vilken ytterligare potential de ser om de hade ännu större resurser.

Men att Reepalu skulle ge alliansregeringen erkännande för någonting positivt är väl lika troligt som att det regnar i Sahara....

tisdag 13 oktober 2009

Birgit Nilsson och Placido Domingo


Läser på lite inför kvällens stora begivenhet. Utdelandet av det allra första Birgit Nilsson-priset. Nilsson bestämde själv innan hon dog att det första priset skulle gå till Placido Domingo som ikväll får motta det ur Kungens hand på Operan. Priset är på en miljon dollar och kommer att delas ut vart annat till vart tredje år.

Domingo är en av mina stora idoler och jag ser verkligen fram emot att få träffa honom ikväll. Efter ceremonien på Operan fortsätter kvällen med galamiddag i Stockholms stadshus. Smokingen är framhängd och skjortan struken. :)

Vill du se prisutdelningen så kommer den att sändas på fredag i SVT2 kl 18! Du kan läsa mer på: http://www.birgitnilssonprize.org/

Besök på Moderna Malmö


I fredags hade jag besök i Malmö av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det var en kanonbra dag. Förmiddagen ägnades åt träff med representanter för Malmös kreativa näringar, som Moving Media City, TAT och Massive. Jag kommer skriva mer om detta längre fram.

På eftermiddagen besökte vi ombyggnationen av Rooseum till Moderna Museet Malmö, där museichef Magnus Jensner guidade runt (bilden). Nu börjar bygget ta form och det blir ett fantastiskt fint museum. Öppnar gör man den 26 december, så planera redan in ditt besök!

måndag 12 oktober 2009

Försörjningskrav för anhöriginvandring

Idag skriver jag i Sydsvenskan/Aktuella frågor om vikten av försörjningskrav för anhöriginvandring. Detta ökar drivkrafterna till eget arbete och minskar risken för utanförskap. Tillsammans med en ökad arbetskraftinvandring stärker detta arbetslinjen och underlättar integrationen.

Läs gärna också den artikel jag skrev i februari förra året i Sydsvenskan tillsammans med migrationsminister Tobias Billström!

torsdag 8 oktober 2009

LO-medlemmar och rödgröna väljer alliansen

DN har tillsammans med Synnovate gjort en undersökning om huruvida folk känner sig gynnade av regeringens politik. En rejäl omsvängning har skett bland LO-medlemmar och rödgröna sympatisörer. De två första åren tyckte ca 45% att de missgynnades av politiken och ca 33% att de gynnades. Nu är det tvärtom. 43% tycker att de gynnas mot 34% som tycker att de missgynnas. Det mest intressanta är dock att 40% av LO-medlemmarna känner att de gynnas och hela 33% av de som sympatiserar med den rödgröna oppositionen.

Fokus för regeringen har hela tiden varit att förbättra för låg- och medelinkomsttagare, ha arbetslinjen i fokus och sänka tröskeln in på arbetsmarknaden. Det är roligt att människor känner att detta ger resultat. Samtidigt är vi noggranna med att inte riskerar den samhälleliga ekonomin. Att ständigt värna våra offentliga finanser och ta väl vara på våra gemensamma skattemedel.

Jag kan inte annat än hålla med "Magnus 53" som röstat rött i princip hela sitt liv men som nu håller på Alliansen. Han säger till Aftonbladet: "Jag förstår det här med att alla ska ha del av välfärden. Men vi betalar så mycket indirekta skatter i Sverige och ändå går det inte ihop. Man kan inte ständigt och jämt användna skattemedel för att hålla allting rullande".

Idag: Public Service och Nyföretagande

Dagen ägnar jag åt olika former av besök. Min politiske sekreterare Emil är på väg ner från Stockholm och tillsammans ska vi under förmiddagen besöka Sveriges Radio här i Malmö och bland andra träffa kanalchefen Magnus Quick. Detta för att informera oss lite om vad som händer just nu, hur man ser på framtiden och radions roll i ett nytt mediesamhälle.

Under eftermiddagen besöker vi Nystartscenter i Malmö. Under året regeringen startat nio Nystartscenter i kommuner med utanförskapsproblem. De ska erbjuda individuellt anpassad vägledning, service och stöd för den som vill starta och driva företag. På bara några månader har 230 företag startats, 900 personer har fått personlig rådgivning. Det ska bli spännande att se hur man arbetar i Malmö!

Preskriptionstid, Polanski och sexköp i Thailand

Preskriptionstiden för brott som kan ge livstids fängelse ska avskaffas. Detta skriver SvD om idag. Det är ett utmärkt förslag. Jag har alltid tyckt att det är märkligt att efter 25 år så är det plötsligt som att mord inte längre är begånget. Inte så att det inte fortfarande finns ett enormt tomrum efter den som ryckts bort. Det finns det givetvis. Men att den som utfört brottet kan krypa fram ur sitt skrymsle och lugnt berätta att "det var jag" utan att det har några konsekvenser.

Det som är viktigt med det nu liggande förslaget är att det gäller brott som kan ge livstids fängelse. Jag tycker aldrig att preskriptionstiden ska vara kortare än straffets maxlängd. För de nu aktuella brotten finns det åtminstone en teoretisk möjlighet till att de varar hela livet. Då ska även preskriptionstiden göra det. Möjligen hade jag velat att just den principen, att preskriptionstiden aldrig ska vara kortare än straffets maxlängd, borde införas generellt. I de fall man förlänger strafftiden för ett visst ska preskriptionstiden i så fall också förlängas.

Bodström är lite söt som vanligt. Han har anammat det socialdemokratiska oppositions-mantrat "Det här borde gjorts tidigare!". Men varför gjorde du inte det då....? För bara tre år sedan var du ju justitieminister!

Diskussionen om preskriptionstid får mig att tänka på ett annat aktuellt fall - Roman Polanski. Han sitter nu och väntar på besked om utlämning till USA för en våldtäkt mot en minderårig flicka som skedde 1977. Jag har svårt att förstå alla de som nu rycker ut till Polanskis försvar för att han är en känd filmregissör och en stor kulturpersonlighet. Samma regler ska väl gälla för honom som för alla andra? Däremot funderar jag över den tid som har gått. Det är 32 år sedan brottet begicks. Har jag förstått det hela rätt så finns det ingen tidsgräns eftersom åtal är väckt och Polanski har erkänt sig skyldig, men hur länge är det rimligt att jaga en brottsling på flykt?

En av de som försvarat Polanski allra hårdast är den franske kulturministern Frédéric Mitterand. Han jagas nu själv politiskt sedan han i sin biografi La mauvaise vie erkänt att han köpt sex av småpojkar i Thailand (SvD). Själv tycker jag att allt detta ger en ganska klibbig och obehaglig känsla. I slutändan handlar ju ändå allt om det ansvar vi faktiskt alla har för våra egna handlingar. Det ansvaret bär vi med oss resten av livet, där finns aldrig någon preskriptionstid.

onsdag 7 oktober 2009

Att stå upp för yttrandefriheten


Igår skrev jag om yttrandefrihet på Kvällspostens debattsida. Om vikten av att stå upp för den som uttalar det vi tycker är obekvämt. Oavsett om det är Roberto Saviano, Salman Rushdie eller för den delen Dawit Isaak.

Återigen omges nu en författare av rigorösa säkerhetsarrangemang. Återigen mordhotas bokhandlare och återigen utförs bombattentat mot förläggare. Den här gången gäller det boken Medinas Juvel, skriven av Sherry Jones.

Jag läste boken i somras och blev fängslad av den. Det är inte svårt att förstå att den rör upp känslor. Det är bra. Det ska kultur och litteratur göra. Därför är det viktigt att stå upp för yttrandefriheten, en grundpelare i vårt lands grundlag. Att fortsätta läsa böckerna och att fortsätta föra diskussionen - även när det blåser!

tisdag 6 oktober 2009

Dags att skrota Systembolagets monopol

Tillsammans med min kollega Sofia Arkelsten har jag lagt en motion om att förnya alkoholpolitiken. Det är dags att skrota Systembolagets detaljhandelsmonopol. Istället för att stå i kassan på Systemet borde man fokusera mer på det förebyggande arbetet. Idag skriver vi också på Brännpunkt på svd.se om detta.

Svensk alkoholpolitik är och skall vara restriktiv, men bara för att man har en reglerad handel innebär inte det att det är staten som ska utföra den. Vi vill ge Systembolaget ett nytt uppdrag där de fortsätter fokusera på det viktiga arbetet med information och förebyggande arbete kring alkoholens skadeverkningar och att de använder sina goda erfarenheter från detaljhandeln till att istället sköta tillsynen av de kommande privata näringsidkare som får ta över detaljhandeln.

Läs artikeln här

Läs motionen här

Räknefel stort som en barnmorskelön

Idag presenterade Mona Sahlin sin budget, men hur mycket koll på ekonomi har hon egentligen? Sin egen verkar det vara lite si och så med, åtminstone hur mycket hon har i lön. När hon i SVT Morgon skulle beskriva hur stor deras chockhöjning av skatten är drar hon en jämförelse med sin egen lön på "nära 100.000 kronor i månaden".

Well... om sanningen ska fram så är Sahlins lön 131.000 kronor i månaden. Detta eftersom socialdemokraterna har principen att deras partiledare ska ha samma lön som statsministern (en princip jag nog funderat lite över om jag varit s-medlem).

Nåja, Sahlin kanske inte tycker det är så stor skillnad. Hennes lilla räknefel motsvarar ju ändå bara hela lönen för en barnmorska... Läs mer på Politikerbloggen.

Välkommet om föräldraransvar

Föräldrar till barn som begår brott som kostar pengar ska vara med och betala för skadorna i större utsträckning än vad de gör idag enligt ett kommande förslag från regeringen som igår presenterades av Beatrice Ask i morgonekot. Förslaget är mer än välkommet!

Idag hamnar ofta den här typen av ärenden mellan stolarna. Få eller ingen vill eller behöver ta ansvar. Konsekvenserna av ens handlingar blir otydliga. Enskilda, eller samhället, står ofta med stora kostnader.

I Malmö har vi haft stora problem med vandalisering, framför allt av skolor. I vissa fall har förövarna varit kända, men någon ekonomisk ersättning har inte varit möjligt att utdöma eftersom det inte gått att påvisa i domstol att föräldrar "brustit i sitt föräldraansvar". Något som i princip är omöjligt att bevisa.

När jag satt i det lokala Brottsförebyggande rådet i Malmö så kunde polis och socialtjänst berätta att många unga inte såg på skadegörelse som något allvarligt "eftersom det ändå inte drabbade någon".

Enligt Aftonbladet kommer föräldrarna kunna få betala upp till en femtedels basbelopp, ca 8000 kronor. Det låter inte som en orimlig summa.

Detta innebär inte att samhället nu lämpar över en börda på föräldrarna. Ska föräldrarna kunna ta sitt ansvar, måste samhället också ställa upp med stöd och hjälp till ungdomar och föräldrar på glid. Detta och andra rimliga saker att överväga tar Sydsvenskan upp i dagens huvudledare. Men jag instämmer med deras slutsats: "En ordning som utgår från att samhället bär huvudansvaret är förödande. Främst för barnen."

fredag 2 oktober 2009

Zlatans staty eller Anitas byst?

Läser i Sydsvenskan att en glad malmöbo har tillskrivit Gatukontoret och framför krav på en staty över Zlatan. "Nu är det payback-time!" skriver han. Ja, det kanske är en bra idé, men frågan är om det inte finns bättre sätt att hylla Malmös fotbollshjälte.

Hur som helst så påminner det hela mig om den diskussion som var i kommunfullmäktige för några år sedan när kristdemokraten Aldo Iskra skrev en motion om att en staty borde uppföras över Anita Ekberg. En diskussion uppstod mellan några av stadens kommunpolitiker om inte en fontän kanske var mer passande. Till slut var det en herre (vars namn jag inte tänker avslöja) som konstaterade att i Ekbergs fall fick det nog bli en byst! :)

I afton: Caspar David Friedrich


Eftermiddagen och kvällen har jag ägnat åt öppningen av Nationalmuseums utställning av Caspar David Friedrich. Det är den första utställningen i Skandinavien, TROTS att Friedrich föddes som svensk i då svenska Greifswald. Trots att Pommern överlämnades till Tyskland under hans levnad så behöll han sitt svenska medborgarskap. I många av hans tavlor ser man också det svenska eller skandinaviska ljuset.

Det var en kanontrevlig kväll. DD MM Konungen och Drottningen närvarade och Drottningen höll ett väldigt trevligt tal på både svenska och tyska. Kvällen avslutades med en middag med festföreställning med bland andra Adolf Fredriks barnkör och delar av ensemblen ur Cats.

torsdag 1 oktober 2009

Bananas i Riksdagen


Fint besök i riksdagen idag när filmen Bananas visades för ledamöter och besökande journalister. Filmen skildrar den process som bedrivits mot företaget Dole och har väckt stort rabalder, såväl i USA som här. Filmaren Fredrik Gertten (till höger) är nu stämd i USA för att de visat filmen vid två tillfällen i Los Angeles.

Diskussionen idag handlade om yttrandefriheten - vad får visas och vad får förbjudas? Vi konstaterade, bland annat med hjälp av advokat Percy Bratt (till vänster) att lagstiftningen ser rätt olika ut i Sverige och USA.

Jag har tidigare skrivit här och engagerat mig för yttrandefriheten i andra frågor, därför kändes det självklart att även vara med på visningen och seminariet idag. Framöver kommer också ett upprop genom riksdagen att skickas till Dole som uppmanar dem att dra tillbaka sin stämning mot de svenska filmarna.

Läs mer om Bananas på deras officiella hemsida!