måndag 30 mars 2009

Veckans parlör: STRIDSSAMTAL


Denna debattvecka funderar vi över STRIDSSAMTAL.

» En företrädelsevis tysk samtalsform som går ut på att man grälar och träter och sedan går och tar en öl tillsammans. «
Jacob Hirdwall, dramatiker och dramaturg


Varje måndag presenterar jag ett ord att fundera och reflektera över under veckan. Publiceringen här sker med vänligt tillstånd från Det Osynliga. Orden och deras identifieringar kommer från "Parlören - en ordbok för icke mätbara värden", som är framtagen av tankesmedjan Det Osynliga i samarbete med Natur & Kultur. Den går att beställa genom bokförlaget Vulcan.

lördag 28 mars 2009

Därför släcker jag inte ljuset ikväll


Initiativ om släcka ljuset har tagits förr, men aldrig förr har det fått så stor uppmärksamhet som i år. Kungen släcker ljuset. Kairo släcker ljuset. Rio släcker ljuset. Malmö släcker Hyllie vattentorn, bara en sådan sak. Den som vill kan följa just denna historiska begivenhet via Sydsvenskans Webb-TV.

Manifestationer och politiska signaler är viktiga. Men nu ser vi en omvärld köpa sig ett bättre samvete genom att själva släcka en lampa en timme. Allvarligt talat, vi vet att just själva lampsläckningen inte gör någon skillnad på själva utsläppen. Istället får inre tillfredsställelse ersätta en ändrad livsstil. Om detta skrev Joachim Kerpner härom dagen i Aftonbladet.

En av mina partikollegor, Stockholms miljöborgarråd Ulla Hamilton, skriver idag på SvD Brännpunkt att mörkläggingen sänder fel signaler. "I stället för budskapet att rädda världen genom att släcka lampan borde det alltså vara att byta till en ny och mer effektiv lampa. Och att vi borde byta bilar, kylskåp och tvättmaskiner. Och att bygga ut förnyelsebar energiproduktion ännu mer. Det är så, genom utveckling och ständiga nya framsteg Stockholm har blivit en internationellt lysande stjärna på miljöhimlen. Och det är så vi ska ta nya steg i samma riktning" skriver hon.

Själv släcker jag inte ikväll. Jag försöka dra mitt strå till stacken på annat sätt. Jag försöker köpa närproducerad mat, jag klimatkompenserar för mina flygresor och jag har bytt ut alla mina glödlampor. Framför allt kommer jag i riksdagen inom kort vara med och fatta beslut om den mest offensiva klimatpolitiken någonsin i det här landet.

Slutligen en liten fundering: Om hela världens befolkning tänder åtta stearinljus var samtidigt. Hur påverkas koldioxidutsläppen då?

Besök på DSB First


Besökte igår DSB First där jag togs emot av VD Karsten Røn Andersen och kommunikationschef Iréne Lippold (bilden). DSB First har sedan en tid tillbaka tagit över driften av Öresundstågen. Det var en spännande diskussion om möjligheter och utmaningar med att arbeta i två länder och med personal från två nationaliteter. Ytterligare ett perspektiv i Öresundsdebatten är just denna utmaningar. Den otrygghet som kan uppstå när man ska arbeta i två länder. Det kan gälla osäkerhet kring vilka regler som gäller, men också osäkerheten inför de kulturella skillnader som trots allt finns mellan våra länder.

Från DSB Firsts sida arbetar man aktivt med att överbrygga just dessa kulturskillnader, vilket är lovvärt och viktigt. Men även i det politiska perspektivet är det viktigt att fundera över detta. Tidigare översyn som gjorts mellan Sverige och Danmark visar att flera av de upplevda gränshindren faktiskt inte är några laghinder utan beror istället på bristande information och just skillnader i kultur.

Jag fick många värdefulla intryck att ta med mig i det fortsatta arbetet med Öresundsfrågorna.

torsdag 26 mars 2009

Jag gillar KD-guiden, men gillar den mig?

Sydsvenskan skriver idag om Kristdemokraternas nya Budskapsguide - en minihandbok i kommunikation. Några exempel:

- Inga köer i vården, få välja doktor själv och ett apotek där jag bor – det är trygghet för mig.
- En skola där alla får växa, som bygger på ansvar och omsorg och där läroböckerna är hela – det är trygghet för mig.
- Stabil privatekonomi, sänkt fastighetsavgift och råd att laga bilen – det är trygghet för mig.

Jag gillar det. Och jag tycker Kristdemokraterna gör rätt. Trygghet, medmänsklighet, värdighet. Det är bra värdeord och det är också detta perspektiv mina kristdemokratiska kollegor i alliansen är duktiga på att väva in i vår gemensamma politik. I vården, i skolan, på arbetsplatserna. Det kan inte bara handla om hard facts, kronor och ören. Det finns fler dimensioner.

Det handlar om ansvarstagande, omtänksamhet, familj och föräldrarskap. Familjen, ja... Det är ju just detta med familjen. När jag läser Budskapsguiden kan jag inte låta bli att fundera över att vi nästa vecka fattar beslut om en könsneutral äktenskapsbalk. Att vi äntligen öppnar upp äktenskapsbegreppet även för samkönade par och ger även dessa, och deras barn, rätten till en trygg familjebildning på lika villkor. Att min familj faktiskt är lika mycket värd och lika viktig som din. För det kan ju inte bara vara trygghet för vissa.

Jag hade velat lägga till en rad i KD-guiden:

- Respekt, öppenhet och tolerans - det är trygghet för mig.

Eller som Göran Hägglund själv väljer att uttrycka det i Sydsvenskan: "Trygghet i det lilla ger trygghet i det stora. Det handlar om det."

Årets kulturskola utsedd


Var igår i Skellefteå och delade ut priset för Årets Kulturskola och Årets Kulturskoleprojekt 2009. Det är mitt tredje år i juryn, varav det andra som ordförande. Värd för priset är Svenska Musikrådet, prissumman är på 50 000 kronor.

Priset för Årets Kulturskola gick till Luleå. Juryns motivering: "Luleå kulturskola präglas av exceptionellt stor tillgänglighet och närhet, av initiativ och tillåtelse, av flexibilitet och lyhördhet. Honnörsordet är samspel, såväl mellan eleverna som mellan kollegorna, såväl med obligatoriska skolan som med omvärlden. Skolan åtnjuter också en klart uttalad och stark politisk förankring. Luleå kulturskola är en skola som är ständigt på gång mot det nya utan att tappa fördelarna i det traditionella". Årets projekt blev projektet Världens Barn från Kulturskolan i Flen. Efter ceremonien bjöds storslaget uppträdande från förra årets vinnare - kulturskolan i Marks kommun.

Under kvällen var det dags att avtacka Helen Sjöholm som varit kulturskoleambassadör det gångna året och som nu avlöses av spännande koreografen Anna Vnuk. På bilden nedan syn hur Helen uppträdde tillsammans med en kör och orkester bestående av Västerbottens alla kulturskolelärare. Ett sjuhelsikes drag var det!

tisdag 24 mars 2009

Ohly - de rödgrönas störste fiende

Ikväll visar Lars Ohly vilken underbar sammanhållning som finns i den rödgröna oppositionen. När socialdemokraterna är i blåsväder är Ohly den förste att hålla i yxan, eller vad sägs om följande kommentarer till Wania-affären:

"Jag beklagar att inte ens arbetarrörelsen kan hålla rent mot den här typen av girighet."

"Det är framför allt Socialdemokraterna som drabbas av den uppkomna situationen."

"Fackföreningarna har suttit och sovit på styrelsemötena. Det är väldigt olyckligt."

Allt enligt SvD ikväll.

Bonus, prestation och Wania

Regeringen har idag beslutat att skrota allt vad bonusar och rörliga löner heter för ledningarna i de statliga bolagen, vilket redovisades på DN Debatt. Troligen är det rätt beslut. Det handlar om bolagens trovärdighet. Ett antal orimliga bonusavtal har gjort att hela "bonuslön"-systemet är starkt ifrågasatt. Statliga företag ska kunna göra bra affärer, inte sitta i diskussioner om chefernas löner, därför är det nog också rimligt att man ändrar lönesystemet.

Men ändå. Detta är tveksamt i längden. Vänd för en stund på det där vi kallar "bonus". Kalla det istället "prestationsbaserad lön". Det är inget märkligt och heller inte fel. Jag tror nog att de flesta svenskar håller med om att om en chef gör ett bra jobb och företaget går bättre, så ska han eller hon också ha en bättre ersättning. Därför fortsätter till exempel Wallenberg-sfären med bonusar. Å andra sidan, gör man ett dåligt jobb ska man inte ha någon extra ersättning. Svårare än så ska det inte behöva vara.

För oss som jobbat med försäljning på olika nivåer är "provision" inget konstigt. Varför ska "prestationsbaserat" vara konstigt för chefer? Det som gör oss (jag själv inkluderad) upprörda är det vi nu ser. Trots att företagen gör usla resultat trillar stora bonusar ut. Det rimliga vore då att se över villkoren för bonusarna, inte att avskaffa det prestationsbaserade.

Att Wania Lundby-Wedin sitter löst är inte så konstigt. "Allmänheten" är skeptisk, om man ska tro SvD, Aftonbladet, med fler. Kanske inte så konstigt. Om man har som ett av sina rättesnören att just hålla de orimligt höga lönerna nere är det väl just detta man bevakar i styrelsebesluten? När det till och med står i årsredovisningen att man skiter i LO:s principer är det naturligtvis obegripligt att LO-Wania inte reagerar. Kanske var ersättningen på 80 papp för liten för att Wania skulle ha tid. Vad vet jag?

Nåväl. Med skäl som jag tidigare angivit gör regeringen troligen rätt. Men ändå. Låt oss för guds skull inte överge tanken på prestationsbaserade löner i framtiden. Låt oss istället se till att det finns rimliga regler för hur prestationen ska värderas.

Unga Danskompaniet - igen (!)


Jag har skrivit om Unga Danskompaniet förr och gör det gärna igen. I söndags var jag på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och såg den senaste, och för en del dansare sista, föreställninge med den nuvarande årskullen.

Den här gången en surrealistisk dans med anledning av den pågående Willhelm Freddie-utställningen. Freddie, berömd dansk surrealist, skapade faktiskt en ballet. Men man känner varken till musik eller koreografi, endast kostymerna. Istället har Marie Brolin-Tani skapat ny koreografi medan kostymerna är återskapade. Bilden ovan tog min make i söndags.

Kul, starkt, spännande, märkligt. Efter det här så går några av dansarna vidare mot nya utmaningar. Vi i styrelsen kan konstatera att projektet varit rasande lyckat och jag hoppas nu verkligen att vi lyckas få ihop all ekonomi så att vi kan se en fortsättning!

måndag 23 mars 2009

Veckans Parlör: HGN


Denna vecka funderar vi över HÖGSTA GEMENSAMMA NÄMNAREN - HGN.

» Istället för att söka efter den lägsta gemensamma nämnaren bör vi alltid söka efter den högsta. Någonstans bortom allt oväsentligt finns en punkt där vi alla är överens och det är utifrån denna som varje samtal borde börja. «
Stina Oscarson, regissör


Varje måndag presenterar jag ett ord att fundera och reflektera över under veckan. Publiceringen här sker med vänligt tillstånd från Det Osynliga. Orden och deras identifieringar kommer från "Parlören - en ordbok för icke mätbara värden", som är framtagen av tankesmedjan Det Osynliga i samarbete med Natur & Kultur. Den går att beställa genom bokförlaget Vulcan.

onsdag 18 mars 2009

Jämställdhetsdebatt i riksdagen

Idag debatterades ett antal motionsbetänkande från Kulturutskottet i riksdagen. En av de större debatterna rörde jämställdhet, eller bristen på densamma, inom scenkonstområdet. Jag deltog med liv och lust! :)

Det är ju ganska mycket som hänt. Kulturministern har 2007, tillsammans med integrations- och jämställdhetsministern, uppdragit åt Statens kulturråd att efter samråd med Konstnärsnämnden och Jämo göra en fördjupad analys av jämställdheten inom scenkonstområdet. Den rapporten, På väg mot jämställd scenkonst, avlämnades i vintras.

Där konstaterar man att arbetet med jämställdhetsfrågorna har intensifierats under de senaste åren och det börjar nu ge konkreta resultat. Andelen kvinnliga chefer vid landets teaterinstitutioner har ökat kraftigt, vid landets stadsteatrar har antalet kvinnliga chefer ökat från noll till nästan 40 procent under de senaste tre åren.

På musikinstitutionerna, bland tonsättare och fria musikgrupper är dock männen i majoritet. I många fall är 75 procent av de medverkande musikerna män. Även cheferna vid musikinstitutionerna är i de flesta fall män. Kulturrådet kommer därför att ägna musikområdet särskilt intresse i det fortsatta arbetet med jämställdhetsfrågorna.

Regeringen har dessutom uppdragit åt kulturrådet att stödja projekt som långsiktigt verkar för ökad jämställdhet inom scenkonstområdet. Man har också utökar stödet till Delegationen för fördelning av statsbidrag till kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt för att ytterligare stödja det pågående jämställdhetsarbetet inom kultursektorn. Till detta ska läggas allt som görs utanför själva kulturpolitiken, men som givetvis har effekt även på denna!

Se gärna riksdagsdebatten här: http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx

torsdag 12 mars 2009

Okej, här kommer vinnaren!


Jag har i det längsta hållit mig ifrån att kommentera det pågående melodifestivalspektaklet. Inte för att jag är ointresserad av den precis (alla som känner mig vet att jag är en schlagerfjolla) men det är så många andra som djupdyker i hissningar och dissningar.

Jag har två favoriter i år. Först Petra Mede som jag blivit smått förälskad i. Herrejösses vad hon är vass! Nog för att hon fått hjälp med manus av Edward af Sillén om jag förstått det hela rätt, men hon levererar rasande bra.

Sedan har jag nu kapitulerat helt för Malena Ernman! Inte nog med att hon är en av mina favoriter på operascenen, det här numret är helgjutet. Kombinationen Kempe/Ernman är briljant!

Hur det går i Moskva? Tja, antingen vinner hon eller kommer hon sist. Ärligt talat - strunt samma. Det här är pop goes opera goes schlager goes kitsch. Vad mer kan man begära? :)

onsdag 11 mars 2009

Öresundsdebatt i riksdagen


Foto: Hanna Teleman
Igår debatterade vi Öresundsintegration i riksdagen med anledning av min interpellation till Cristina Husmark Pehrsson om hur Sverige kan använda ordförandeskapet för att bryta gränshinder i Öresundsregionen.

Det var en bra debatt (länk finns nedan). Husmark Pehrsson pekade på de diskussioner som redan finns mellan bland andra Sverige och Holland där man jämför erfarenheter. Pendlingen från Nederländerna till Tyskland uppgår till ca 15 000 personer, ca 13 000 reser i motsatt riktning. Stor pendling finns också mellan exempelvis Belgien och Frankrike, detta trots att man har väldigt olika socialförsäkringsavgifter och skatter mellan de olika länderna. Vi har med andra ord mycket att lära av varandra.

Husmark Pehrsson tog också upp att det inte räcker med nationell, nordisk och europeisk nivå, utan mycket måste också ske på myndighetsnivå. I gränsregionen Sverige/Norge träffas myndigheterna på varje sida av gränsen någon gång i månaden eller varannan månad och säger: Det här problemet har uppkommit. Kan vi på myndighetsnivå lösa det? De sätter sig sedan ned och funderar och kommer tillbaka med förslag. Detta kan även vara ett föredöme för Öresundsregionen.

Två nyheter som presenterades var dels att Danmark, som övertar ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet nästa år, kommer att ha gränshinder som en av de stora frågor man vill driva. Husmark Pehrsson berättade dessutom att hon i förra veckan talade med sin danske kollega Bertel Haarder och att de då bestämde att träffas före sommaren (förhandlingar ska ske redan i vår) och diskutera nya barriärer och hinder att ta bort. Ett problem är att samtidigt som vi tar bort fler och fler gränshinder, uppstår också hela tiden nya. Det visar att det är en ständigt prioriterad fråga såväl på bilateral och nordisk nivå, som på myndighets- och EU-nivå. Debatten lär fortsätta!

Länk till webb-TV: http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx?op=anf&anf=1110903100066006912

måndag 9 mars 2009

Veckans Parlör: BIBLIOTEK


Denna vecka funderar vi över ordet BIBLIOTEK.

» Tankens apotek. Litteratur kan förskrivas mot krämpor i själen och för brister i kunskapssystemet. «
Kerstin Olander, konsulent filmkultrell verksamhet, Film Stockholm


Varje måndag presenterar jag ett ord att fundera och reflektera över under veckan. Publiceringen här sker med vänligt tillstånd från Det Osynliga. Orden och deras identifieringar kommer från "Parlören - en ordbok för icke mätbara värden", som är framtagen av tankesmedjan Det Osynliga i samarbete med Natur & Kultur. Den går att beställa genom bokförlaget Vulcan.

Ikväll: Kulturdebatt

Ikväll deltar jag i SPIKs arrangemang på Bastionen i Malmö. Så här skriver SPIK på sin hemsida:

Kulturutredningen och scenkonsten i Skåne

En månad efter offentliggörandet, är det dags för ett samtal som går på djupet. Vad kommer utredningen att betyda för scenkonsten i Skåne? Vår kunniga och insatta panel ska på vårens första [spik] utveckla tankar kring den nya kulturutredningen.

Samtalsledare: Torsten Schenlaer - medlem av danska Statens Kunstråds Scenekunstudvalg, utredare åt Musik i Syd och region Skåne samt fd kulturråd i Litauen och fd konstnärlig ledare för Dansstationen i Malmö.

Panel: Rasoul Nejadmehr - mångkulturkonsulent i Västra Götaland och ledamot i Kulturutredningen, Claes Göran Jönsson - (s), Region Skånes kulturnämnd, Olof Lavesson - (m) Riksdagens kulturutskott, Anna Carlsson - ordförande i Teaterförbundet, Nina Björby - ordförande i Teatercentrum

Gäster: Ingrid Elam - kulturjournalist, ordförande i Konstnärsnämnden, prefekt Malmö Högskola K3 fd kulturchef på DN, Chris Marschall - Kulturchef Region Skåne, Malte Rohlin – verksamhetsledare Danscentrum Syd

Vi kommer vara på Bastionen på Norra Vallgatan 28 i Malmö. Det hela börjar kl. 19.30 och det är fritt inträde. Välkommen!

Porträtterad på Liljevalchs

Vill man titta på mig kan man bege sig till Liljevalchs vårsalong. Jo, jo! Det låter det, va? Och så är det faktiskt, var där själv i lördags för att beskåda min egen nuna. Men det gäller att ha ögonen med sig!

Det är Pär Fredin som i dvd-verket Representanter låter riksdagens ledamöter blinka förbi i en rasande fart. Verket "ställer frågor om identitet och makt" skriver Uppsala Nya Tidning och så kan det nog vara.

Själv bidrar jag med detta i 0,12 sek. Man får vara glad för det lilla... ;)

måndag 2 mars 2009

Veckans Parlör: AMATÖR


Denna vecka funderar vi över ordet AMATÖR.

» Amatör. En människa som lär sig göra saker själv för att man vill skapa och aktivera sig. «
Johan Ehrenberg, journalist och författare

» Amatör. Betyder egentligen den som älskar. Ordet används dock ofta felaktigt som motsats till professionell, och då i nedsättande syfte för att påvisa att någon inte är tillräckligt begåvad för att försörja sig på sitt yrke. «
Stina Oscarson, regissör

» Amatör. Nyfiken utan ångest. «
Kajsa Isakson, regissör och författare


Varje måndag presenterar jag ett ord att fundera och reflektera över under veckan. Publiceringen här sker med vänligt tillstånd från Det Osynliga. Orden och deras identifieringar kommer från "Parlören - en ordbok för icke mätbara värden", som är framtagen av tankesmedjan Det Osynliga i samarbete med Natur & Kultur. Den går att beställa genom bokförlaget Vulcan.