torsdag 29 maj 2008

På plats i belägrat Stockholm


Så har man lyckats tråckla sig fram till riksdagshuset i ett Stockholm belägrat av poliser och säkerhetspersonal. Någon Condi har jag inte sett till, däremot stod hennes flygplan parkerat på Arlanda när vi landade. Sida vid sida med den irakiske presidentens. Symboliskt?

Nu till Moderna Museet som firar 50 år med stor baluns!

Øresundsting i Roskilde


När jag kom till Roskilde konstaterade jag att jag återigen underskattat avståndet. 45 minuter från hemmet - och jag var på plats 40 minuter för tidigt. Så nära, men ändå ibland så långt borta.

Temat för Øresundstinget denna gång är kultur. "Kulturen - en dynamo i Øresundsudviklingen ...eller et lysglimt over sundet?". Efter att ha hört inledningsanförandena av våra två kulturministrar, Lena Adelsohn Liljeroth och Brian Mikkelsen (bildeņ), slår det mig att återigen är det mekanismer utanför politiken som driver integrationen.

Den kreativa sektorn, upplevelseindustrin och dataspelsbranschen lever och frodas. Fria tankar, idéer och möten kan ingen politiker styra över. Människor skapar möjligheter medan hinder är politiska. Detta inser politiker på bägge sidor sundet. Ändå är det så svårt att riva hindren.

Så nära, men ändå så långt borta...

onsdag 28 maj 2008

Metropolitan kom till Malmö


Såväl Sydsvenskan som SvD publicerar idag intervjuer med vd:n för Metropolitan Opera i New York, Peter Gelb. Gelb gästade i måndags ett seminarium i Malmö arrangerat av Svensk Scenkonst och jag hade glädjen att få lyssna till honom.

Även om Met är mycket större än våra svenska operahus och delvis verkar under andra former, gick det ändå att känna igen sig i problematiken. Gelb kom 2004 till ett hus som var lite halvmossigt, såväl vad gäller repertoar som publik. Huset var av många regissörer känt som stället dit gamla sångare kom för att "park and bark".

Idag har man börjat se en vändning, både vad gäller det konstnärliga som åter har satt det teatrala i fokus, men framför allt i publikarbetet. När det gäller huset vid Lincoln Square har man föryngrat publiken, bland annat genom donationer som möljiggjort att man kan sälja 200 biljetter för 20 dollar styck varje föreställning. I foajén har man galleri där samtidskonstnärer bjuds in för att på eget vis tolka den pågående repertoaren.

Framför allt har man satsat på de över världen spridda och populära livesändningarna i HD-format. Som Gelb påpekade så har idrotten för länge sedan fattat att ju fler som ser matcherna på sina tv-apparater, desto fler vill också besöka matcherna eller stödja lagen på annat sätt. Samma tror han måste gälla för operan.

Häftigast är nog ändå hans berättelse om när man direktsände öppningsceremonin via tv-skärmarna på Times Square. Borgmästaren stängde då av hela Times Square för trafik och lät sätta upp säten för new york-borna istället.

Nog finns det lite att lära, även på våra breddgrader!

fredag 23 maj 2008

Veckans fredagsfräckis

Ok, lite över gränsen, men höll det i talarstolen så håller det väl här.

Ja, du Eskil... för att svara på din fråga så beror det väl på vems kön man menar? Eller...? :)

Svenska Spel säljs?

Nej, knappast. Det är ingen större hemlighet att den moderata partistämmans beslut, hur tydligt det än var, inte föll Anders Borg på läppen. Och även om så hade varit fallet så består regeringen av fyra partier med olika uppfattningar i den här frågan. Så det är knappast en del av en politisk strategi när Anders Borg nu aviserar att den kommande spelutredningen också ska se över möjligheterna att försälja delar av Svenska Spel. Snarare är det EU som återigen puttar på i "rätt" riktning.

Jag besökte Svenska Spel när jag nyligen var i Visby. Två saker blev rätt klara för mig. Svenska Spel har skärpt upp verksamheten när det gäller att förebygga spelmissbruk och tillhör idag den europeiska eliten på det här området. Det är utmärkt och det är något man ska fortsätta ta ansvar för. Det andra som också stod helt klart är att det inte finns någon som helst anledning att staten ska fortsätta att ägna sig åt spel och dobbel. Det finns det så många andra som gör i den gränslösa värld vi nu lever i.

Så gör som DN skriver på sin ledare. Passa på att sälja hela rasket, så kan staten sedan koncentrera sig på att förebygga spelmissbruk och hjälpa de som fastnat i speldjävulens garn!

torsdag 22 maj 2008

Schlagerkväll - taktik!

Enligt SvD har Unibet ställt frågan "Kommer Sverige kvala in till finalen i Eurovision Song Contest?". Oddsen är Ja: 1,22 Nej:3,80. Med tanke på att alla numer kvalar in utom förra årets vinnare och några storsponsrare så undrar jag hur den kaxige typ ser ut som satsar hundra spänn på nej...

Jag har lärt mig av tidigare år. Det handlar inte om vem som är bäst. Det handlar om taktik. Därför har jag inte röstat på Ukraina ikväll. Istället handlar det om att mobilisera för finalen. Ikväll lägger jag två röster. En på Island och en på Danmark. Dels för att vi behöver röstunderstöd. Framför allt om den serbiske (för han kan väl ändå inte vara svensk?) bildproducenten ska göra ett lika taskigt jobb i finalen. Men också för att det faktiskt var helt ok låtar. Så nu jäklar, islänningar och danskar, håll ihop och återgälda i finalen, tack! :)

PS1. Lasse har sin luring på lördagmorgnar. Jag har min ikväll. Passa er för Georgien....
PS2. Sjunger verkligen Malta om "vodka, vodka"? Är det Pernod Ricard, Diageo eller möjligtvis Anitra Steen som sponsrat?

Solig lunch i Lund

Efter kulturseminariet hade jag en väldans trevlig lunch med en ung präst vid namn Jerker. Jerker är fältpräst i försvaret och en av de präster som följer med när vi skickar ut bataljoner på fredsbevarande uppdrag. Roligt att få inblick i en värld som hittills varit okänd för mig. Varm sol, god mat och spännande samtal!

Barnkultur+sponsring=sant?

Deltog idag i ett panelsamtal om sponsring och barnkultur vid den pågågende scenkonstbiennalen för barn och unga, bibu.se, i Lund. I panelen satt även Stina Oscarsson från Orionteatern, Frida Röhl från Teater Tribunalen och Helena Faxgård från Svensk Scenkonst. 
Det var ett bra samtal, även om vi kanske inte riktigt hade samma uppfattning

Själv är jag övertygad om att sponsring kan vara ett viktigt komplement till den offentliga finansieringen. Det privata och offentliga måste kunna fungera sida vid sida. Vi behöver därför öppna upp för fler finansieringsvägar in i kultursektorn genom ökade möjligheter till sponsring och donationer, såväl från företag som från privatpersoner, stiftelser och ideella organisationer.

Däremot blir jag alltid lite småskrämd av de argument som kom upp här och var under den efterföljande diskussionen. Kultursektorn är nog den enda jag vet där man ibland verkar mäta graden av frihet i nivån av hur mycket bidrag man får. Ju mer offentliga bidrag - desto större frihet. Ju mer stöd man får från den privata sektorn - desto mer ofri är man. Det här tycker jag är bekymmersamt. Då har man inte bara satt likhetstecken mellan konsten och kulturpolitiken. Det är dessutom djupt fördomsfullt mot ens omvärld och hela civilsamhället.

onsdag 21 maj 2008

Jag var i Gambia på bröllopsresa

Dagen efter vårt bröllop satte jag och Cristofer oss på ett plan till Gambia. Det var den 1 februari 2004, i Malmö var det kallt, grått och vått som sig bör en skånsk vinter. I Gambia var det "solgaranti". Två veckor med 32-37 grader i skuggan och 26 i vattnet. Vi hade två underbart sköna veckor. Sol, bad, avkoppling. Inte så mycket mer.

En incident var vi med om. En halvt påtänd snubbe som trakasserade oss och började skrika att två män inte skulle ligga i samma säng. Då skulle de hamna i helvetet. Men det hela löstes. Hotellchefen bad om ursäkt, en vakt höll ett särskilt öga på oss och vi fick byta rum. Annars var det utmärkt. Yahya Jammeh var president sedan en tid tillbaka och förutom lite konstiga uppfattningar om HIV-prevention verkade allt flyta på rätt bra under någon form av västanpassad "don't ask, don't tell"-tradition.

Nu är det annorlunda. Nyss skickade RFSL ut ett pressmeddelande som berättar att Jammeh nu förklarat att alla homosexuella kommer halshuggas om de inte lämnar landet inom 24 timmar. Det var vid ett tal som presidenten meddelade att "utlänningar är välkomna men inte dåliga element". Hotellägare har till på fredag på sig att kasta ut dessa personer, annars kommer hotellen stängas.

Jag var i Gambia på bröllopsresa...

Länk till RFSL

Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus genomröstat!

Nu på morgonen har vi haft votering och drivit igenom vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget var en del av den alliansuppgörelse som träffades före valet och ytterligare ett av de viktiga vallöftena kan bockas av. Bidraget innebär en möjlighet för föräldrar att vara hemma och vårda sitt barn mellan det att barnet är ett och tre år och uppgår maximalt till 3000 kronor i månaden. Det är dock den enskilda kommunen som beslutar, så det gäller att man bor i en kommun som vill genomdriva reformen.

I det politiska paketet kan man inte vara lika nöjd med alla förslag och jag ska ärligen säga att det här är ett av de förslag jag länge varit lite skeptisk till. Grunden är den arbetslinje som präglar regeringens politik och som var grunden för maktskifte. Då känns det lite tveeggat att samtidigt införa en subvention för att människor ska kunna välja att inte arbeta.

Samtidigt så är jag en varm anhängare av valfrihet när det gäller barnomsorg och förhoppningsvis kan vårdnadsbidraget nu när det införs, leda till att fler känner att de kan styra över sin vardag under barnens tidiga uppväxtår och att valfriheten därmed ökar.

Desto viktigare är det andra vallöfte som vi idag har genomfört, nämligen det om jämställdhetsbonus. Det innebär att den förälder som varit hemma längst med föräldrapenning får en skattekreditering om han eller hon arbetar, samtidigt som den andra föräldern istället tar ut föräldrapenning. Med andra ord: Ju mer lika man delar föräldraledigheten, desto mer lönar det sig ekonomiskt. Maximalt är det även här 3000 kronor i månaden som man får i "bonus" och till skillnad från vårdnadsbidraget så gäller den här reformen alla - oavsett vilken kommun man bor i.

Jämställdhetsbonusen innebär en morot för både män och kvinnor att vara hemma med barnen och att även den som tjänar mest i familjen (vilket oftast är mannen) också ska ut sin del av ledigheten. Samtidigt så är det inte en tvingande "pekpinnereform" utan det är fortfarande familjen själv som bestämmer. Jag tycker det är utmärkt!

lördag 17 maj 2008

Brunchdags.




Brunch på Ocean Club utanför Köpenhamn. Solen steker, cavan är torr, livet leker!

torsdag 15 maj 2008

Äktenskapskrönika

Dagens länktips blir nyhetskanalen.se där Anders Pihlblad skriver en förträfflig krönika om äktenskapet. Läsvärt för alla de som vill värna äktenskapets roll i traditionell betydelse. Allt var faktiskt inte bättre förr....

Kristian gifte sig med en 13-åring

Dagens kulturtips



Passar på att tipsa om en liten institution i Stockholm som åtminstone jag inte besökt förut. Förmiddagen har jag nämligen ägnat åt en förnämlig presentation av Dansmuséet vid Gustav Adolfs Torg. En liten pärla som jag passerar dagligen, men aldrig riktigt kommit mig för att besöka.

Museet är det enda i sitt slag som är ett renodlat dansmuseum. I den gamla banklokalen presenteras på ett spännande sätt dansens och balettens historia. Både i ett europeiskt och utomeuropeiskt perspektiv. Men också den roll som Sverige och svenskar har spelat i danshistorien.

Vi fick också besöka konserveringen och magasinet under muséet vilket var imponerande!

måndag 12 maj 2008

I Bergmans fotspår


Idag har Ingmar Bergman fått stå i fokus. Efter besök hos Film på Gotland i Kustateljén Fårösund tog vi båten över till Fårö. Där besöktes först Fårö kyrka och Ingmar Bergmans grav. Stenen kom på plats härom dagen och graven ligger väldigt fint i en hörna av kyrkogården där den inte stör någon annan. "Sen är det långt från vägen och jag störs så jävligt av trafiken, förstår du!" lär Bergman ha sagt när han valde ut platsen.

Vi har sedan fått se olika platser från Bergmans liv och filmer varvat med filmklipp från hans filmer. Däribland raukarna vid Langhammars och hans egna filmstudio. Planerna på ett Bergmancentra presenterades och de är onekligen spännande. Min nästa plan är att inhandla Bergmans filmer på dvd och hoppas på några regniga dagar.

Förutom Bergman och Fårö har vi hunnit med att besöka Bro kyrka, Skulpturfabriken och Roma kungsgård. Ikväll väntar middag på residenset.

söndag 11 maj 2008

På plats på Gotland


Visby har visat sig från sin vackraste sida i underbar sommarsol! Idag har vi hunnit med möte med kommunen och stadsvandring i världsarvet Visby med särskilda besök i Sankt Nicolai, Östersjöns författar- och översättarcentrum och Länsteatern.

Dagen avslutades med middag på Länsmuséet och ett besök i den imponerande skattkammaren där man bland annat huserar världens största silverskatt.

Nu sängen och imorgon Fårö!

Gotland nästa

Vilken kanonhelg! Stockholm har visat sig från sin bästa sommarsida och jag har bara njutit! I fredags var vi och firade min käre c-kollega Fredrick Federley som hade kanonfest på Hotell Norrtull. Igår kopplade jag, make och hund av med rosévin på Josefina och middag på Prinsen.

Nu förbeder jag mig för att efter lunch åka till Gotland med kulturutskottet. Vi stannar till på tisdag och på programmet står bland annat Bro kyrka, Ingmar Bergmans Fårå, ROmakloster och träffar med Riksantikvarieämbetet och Svenska Spel.

lördag 10 maj 2008

Fest, gala, glam!

Ikväll och inatt har vi firat Fredricks 30 första år! Kul tillställning på Hotell Norrtull (bra lokal!). Ja, vad ska man säga? En riktigt bra kväll - alla var där - alla hade kul - och Fredrick såg riktigt nöjd ut! :) Supertack Fredrick, och än en gång grattis!

fredag 9 maj 2008

Fredrik i KU


Idag var jag på plats vid konstitutionsutskottets utfrågning av statsministern. På agendan stod bland annat försäljning av statliga bolag och rekrytering av generaldirektör för Banverket, men i fokus var givetvis krishanteringen i statsrådsberedningen och turerna kring den berömda krogkvällen i oktober som ledde till att Ulrica Schenström fick avgå.

Jag har inte tidigare kommenterat Ulrica här eftersom hon är en väldigt nära vän till mig och jag tycker inte man ska recensera sina vänner på bloggar på nätet. Det tänker jag inte göra nu heller.

Däremot vet jag inte riktigt vad jag ska tänka efter att ha lyssnat till utfrågningen av statsministern. Vice ordförande Per Bill tvingades påpeka att syftet med en muntlig utfrågning i KU är att KU ska få en heltäckande bild av vad som skett, inte en bestraffning av den som blir kallad. Den uppfattningen verkar inte delas av alla. Istället får man en känsla av socialdemokratiskt korsförhör där målet är att den utfrågade någon gång ska göra en tankevurpa och stupa i den politiska farstun.

Det absoluta botten nåddes under Morgan Johanssons (s) frågor om vad som hände den aktuella kvällen i oktober. Efter att Fredrik nogsamt förklarat hur direktiv och ansvarsfördelning ser ut i statsrådsberedningen, bemöts han med frågor som "Hade du talat om för henne att man inte vara berusad under jouren?" och påståenden som "...när du gav henne i uppdrag att gå på krogen med Anders Pihlblad".

Det sistnämnda kom ur att statsministern tidigare uppgivit att han blivit underrättad om att hans statssekreterare skulle föra bakgrundssamtal med olika journalister inför den moderata partistämman och att han inte hade några invändningar mot detta.

Slutligen visade Morgan Johansson sin fullständiga okunnighet om hur krisövningar går till när han ställer frågor som "Ledde hon och var ansvarig för planering och förberedelse av den krisövningen eller satt hon även då bara som passiv åskådare?" Som om en övning, vilken det än vara månde, bara bestod av en övningsledare och ett gäng passiva åskådare!

Möjligen kan okunnigheten bero på det Fredrik nämnde i sin inledning - att den förra regeringen under alla sina tolv år vid makten endast genomförde ett par krisövningar där regeringen deltog medan alliansregeringen sedan valet redan genomfört fyra. Huruvida Morgan Johansson under sin tid som socialminister deltagit i någon krisövning alls har jag ingen aning om.
På riksdagens hemsida beskrivs Konstitutionsutskottets uppdrag så här:

"Konstitutionsutskottet (KU) bereder ärenden om grundlagarna och
riksdagsordningen samt om lagstiftning i andra konstitutionella och allmänt
förvaltningsrättsliga ämnen och lagstiftning om radio och television. /.../
Konstitutionsutskottet har också uppgiften att granska regeringens och
statsrådens arbete samt meddela riksdagen resultatet av sin granskning."
Det finns nog anledning att påminna KU-ledamöterna om detta.
Mer om utfrågningen finns hos SvD och DN

Kulturen 3.0

Stressig vecka har lett till dåligt bloggande. Ändå är det en hel del som har hänt.

I måndags släppte den moderata kulturkommittén ”Kulturen 3.0” som är en uppdatering av ”Kulturen 2.0” från förra året och en rejäl vitamininjektion med 97 konkreta förslag som täcker hela kulturområdets bredd. Detta är ett resultat av flera månaders arbete från oss i kommittén. I måndags blev vi även publicerade på DN debatt i samband med lanseringen. Det var ett bra tillfälle att nå ut med den nya politiken och vi har fått bra respons.

Kulturen 3.0 handlar översiktligt om ”mer pengar till kulturen, mer kultur för pengarna”.

  • Företag och privatpersoners sponsring av kultur skall uppmuntras och vara ett viktigt komplement som finansieringsform av kultur.
  • Kultursponsring ska betraktas som avdragsgill marknadsföring för företag. Lagtexten måste bli tydligare.
  • En spelpolitik som medfinansierar både kultur och idrott.
  • Allmänna arvsfonden utdelning på 300-400 miljoner bör i högre grad gå till barn, ungdom och funktionshindrade.
  • Kulturkonsumenterna är den främsta finansieringskällan för konstnärligt skapande, men att stat, regioner, landsting och kommuner är viktiga medaktörer.
  • Förbättrade villkor inom privatradio och ett privat komplement till Sveriges radio välkomnas
  • En vidare utbyggnad av regeringens satsning på kultur i skolan – ”Skapande skola”

http://www.moderat.se/ kan man läsa om ”Kulturen 3.0” och alla 97 förslagen.

Sedan ska jag också nämna att jag den här veckan äntligen har fått en ny politisk sekreterare i Emil Eriksson. Emil känner jag från Malmö där han fram till för några veckor sedan varit ordförande för Malmö MUF. Jag kan också rekommendera hans blogg som det finns en länk till här bredvid.

Välkommen Emil!

söndag 4 maj 2008

Monas dilemma

Jag har tidigare flera gånger skrivit om Mona Sahlins dilemma. Att bredda partiet åt mitten och nå de väljare som förra gången röstade på alliansen - samtidigt som hon måste hålla dörren öppen vänsterut och bilda regering med hjälp av kommunister i vänsterpartiet. Kan man vara allas vän? Knappast när den politiska skiljelinjen skär så skarpt genom vänsterblocket. Istället får vi den tysta och frånvarande Mona som inte ger några svar. Hur man vänder sig har man ju rumpan bak, det gäller även Mona Sahlin.

Per T Ohlsson skriver bra om detta i Sydsvenskan under rubriken Mona, var god dröj.

lördag 3 maj 2008

Molnigt i Sthlm - sol i Skåne!

Lämnade i förmiddags ett Skåne i strålande solsken för att ta mig till Stockholm och besöka RFSLs pågående kongress. Förutom att det var väl molnigt i huvudstaden var det ett kul besök med många återseenden. Framförde också en hälsning till kongressen från moderaterna. Nu har jag landat på danskt territorium, åter i strålande sol, och hoppas att Øresundstågen för en gångs skull går i tid...

Lars Nyrén har skrivit en bok



Om man nu ska vara så jäkla kaxig och hänga ut alla man känner, borde man inte välja ett förlag som åtminstone kan stava rätt till ens namn i annonsen?

fredag 2 maj 2008

Dagen efter 1 maj

Slog upp morgontidningarna och förväntade mig åtminstone någon nyhet från förstamajtalen om vad socialdemokraterna vilja. Jag har slutat tro på mirakel som att oppositionen skulle visa upp en utmejslad väg till makten. Men åtminstone någon liten nyhet hade varit trevligt.

Det enda som var nytt var Mona Sahlins avisering att arbetsförmedlingarna ska bli "kompetensförmedlingar". Istället för att förmedla jobb ska man förmedla kompetens både inom och utanför arbetsmarknaden. Precis när arbetsförmedlingarna har fått verktyg att göra precis det de ska, det vill säga förmedla arbete, så vill socialdemokraterna gå andra vägen. Känns sådär fräscht...

Annars är det alltid kul att följa vad Östros gör. Brösttonerna blir högre och högre för varje tal han håller. Rallarsvingarna står som spön i backen. Den här gången var det framför allt Mats Odell som fick stå i skottlinjen. Han som "reser runt i världen med dollar och eurosedlar stickandes upp ur fickorna".

Östros är som sagt kul, även om han saknar all form av trovärdighet. Regeringen kritiseras åter för att avskaffa förmögenhetsskatten för de allra rikaste. Precis som Dagens Industri skriver idag så var det ju faktiskt Thomas Östros som skatteminister avskaffade förmögenhetsskatten för de allra rikaste för att de inte skulle flytta utomlands. Pensionärer som sparat ihop en slant genom livet straffbeskattades medan de rikaste direktörerna slapp.

Kommer ni ihåg hur det var efter valet? När Marita Ulvskog förra året åkte land och rike runt och försökte förklara att socialdemokraterna minsann inte alls hade förlorat, trots att man gjorde ett av sina sämsta resultat genom tiderna. Vi var några som då utnämnde henne till 2007 års Bagdad Bob. Ni vet han som stod och förnekade amerikanarnas intåg i Bagdad samtidigt som husen föll bakom honom.

Jag undrar om inte Östros är en klar kandidat att ta över Ulvskogs utmärkelse för 2008...

På något sätt känns moderaternas reklamfilm från valrörelsen mer aktuell än någonsin. Jag avslutar med att visa den här nedan!